Tema ovogodišnje izložbe u prostorijama HKD Maribor bila je povijest Pakraca i novac slavonski banovac

Kao nastavak suradnje Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac – Lipik i Hrvatskog kulturnog društva u Mariboru organizirana je izložba i predavanje pod nazivom: „Slavonija u Sloveniji“.
Nakon prošlogodišnje izložbe fotografija Pakraca i Lipika kojima su prikazane posljedice agresije na gradove tijekom Domovinskog rata, tema ovogodišnje izložbe bila je povijest Pakraca i novac slavonski banovac.
Na otvorenju izložbe, 9. prosinca, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Marko Mandir pozdravio je prisutne te pohvalio suradnju društva i Udruge. Predsjednik Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac – Lipik Tomislav Novinc zahvalio se domaćinima na nastavku suradnje i na srdačnoj dobrodošlici. Članovi Udruge Krešimir Novinc i Ivana Farkaš proveli su posjetitelje kroz povijest i sadašnjost Pakraca zanimljivim predavanjem. Nakon otvorenja izložbe nastavljeno je druženje u prostorijama Društva.
– Kroz prezentaciju kronologije postanka i razvitka Pakraca posjetitelje smo upoznali s bogatom povijesti grada, prvom kovnicom novca i slavonskim banovcem, ali i sadašnjim izgledom i turističkom ponudom Pakraca. Uz prezentaciju na otvorenju, postav izložbe čini 30 fotografija i nekoliko plakata s tekstom koji će biti na raspolaganju zainteresiranim posjetiteljima u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva u Mariboru – rekao je Novinc.
Izložba je organizirana zajedničkom suradnjom s Muzejom grada Pakraca i Turističkom zajednicom grada Pakraca.
(pozeska-kronika.hr)