Izložba, u organizaciji HMI podružnice Split, otvorena je u izložbenoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića. Može se pogledati do 16. rujna, kada će u 19.00 sati biti upriličeno svečano zatvaranje

Splitskoj likovnoj publici predstavio se 4. rujna Šime Vlahov svojim akvarelima i uljima, punima kolorita, u izložbenoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića a u organizaciji HMI podružnice Split. Izložba se može pogledati do 16.rujna, kada će u 19.00 sati biti upriličeno svečano zatvaranje.
Šime Vlahov je slikar koji živi i radi u Münchenu. Rođen je u Šibeniku gdje je već kao učenik počeo izlagati. U ranim dvadesetim godinama otišao je živjeti u Njemačku, te se tamo profilirao kao umjetnik. Pohađao je radionice i privatne studije kod poznatih slikara, pa se doživotno posvetio umjetnosti. Kasnije je osnovao vlastiti atelier gdje održava tečajeve i radionice i predaje tehnike poput akvarela, akrilika, grafike… Zbog vezanosti s rodnom Dalmacijom započeo je na cijelom Jadranu organizirati slikarske kolonije. Tako je kroz dvadesetak godina doveo u Hrvatsku dvjestotinjak umjetnika koji su dojmove o ljepoti naše zemlje ponijeli u Bavarsku. Zbog toga, možemo kazati da je Šime Vlahov također jedan od promotora našeg turizma.
Likovne radionice je održavao je od Istre do Dalmacije, a najdraže mu je u rodnom Šibeniku. Radovi polaznika krase njihove domove, pa se priča o našoj obali stalno nastavlja. Kada umjetnici osjete kako je raditi u sjeni čempresa i borova, svi se uvijek žele vratiti. Neki od tih ljudi su slikari amateri, ali ima tu i vrlo stručnih polaznika. Kroz koloniju, Dalmaciju je upoznao i Alfons Neubauer, restaurator antičkih skulptura minhenske gliptoteke.
Iza Šime Vlahova su brojne samostalne izložbe, a u svoj će životopis sada upisati i najnoviju splitsku kojom je obogatio kulturnu ponudu našeg grada, krajem ovog ljeta i kojom se prvi put predstavio ljubiteljima slikarstva u Splitu.

Tekst: Branka Bezić Filipović