Izložba na kojoj se mogu razgledati publikacije vjerskoga, društvenog i zabavnog karaktera objavljene na svim kontinentima može se razgledati u predvorju NSK do 26. lipnja

U okviru prvoga Hrvatskog iseljeničkog kongresa u utorak, 24. lipnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorena je izložba Serijske publikacije Hrvata izvan Hrvatske (iz Fonda NSK)
Glavna ravnateljica NSK prof. Dunja Seiter-Šverko istaknula je kako Zbirka inozemne Croatice koja je otvorena za javnost 2011. godine ima za cilj da se svi upoznaju s građom, ali i da se ona koristi za istraživanja.
Sada, kada je Hrvatska postala članicom Europske unije, NSK još intenzivnije radi na promidžbi djela iz Zbirke inozemne Croatice, a izložba „Serijske publikacije Hrvata izvan Hrvatske” dio je te svojevrsne kampanje. „Želja nam je da ova nastojanja rezultiraju izgradnjom još dubljih i kvalitetnijih odnosa između Hrvata i hrvatske iseljeničke zajednice, ali i zemalja čije su te zajednice sastavni dio”, istaknula je ravnateljica NSK-a.
Voditeljica Zbirke inozemne Croatice dr. Željka Lovrenčić kratko je predstavila samu Zbirku osnovanu 2007. godine. Istaknula je kako je Zbirka značajni dio nacionalnog fonda posebnih obilježja, a nastala je na temelju tzv. zbirke iseljeničkog tiska. Ona se sastoji od nekoliko cjelina, a to su hrvatska knjiga u inozemstvu, iseljenička knjiga, tisak hrvatskih manjina, serijske publikacije Hrvata izvan Hrvatske. Osim građe naših autora objavljene u inozemstvu, Zbirka obuhvaća i djela hrvatskih autora objelodanjena na različitim jezicima i u raznim zemljama, tj. prijevode djela naših autora, djela u kojima se spominju Hrvatska i Hrvati. Ova izložba je samo mali dio kulturnog bogatstva razasutog širom svijeta, rekla je dr. Lovenčić.
Izložba na kojoj se mogu razgledati publikacije vjerskoga, društvenog i zabavnog karaktera objavljene na svim kontinentima može se razgledati u predvorju NSK do 26. lipnja.
(IKA)