Godine 1860. godine Riječanin Giovanni Biagio Luppis (Ivan Vukić ili Vukičević) zamislio eksplozivnu napravu nazvanu čuvar obale koja bi se kretala sama a upravljala bi se s obale. Stalni suradnik Muzeja Grada Rijeke i autor ove i još nekoliko drugih izložaba o torpedu jesatnik Goran Pernjek

U sklopu obilježavanja 150. obljetnice izuma torpeda, na Korzu je 9. rujna otvorena izložba ‘Prvi u svijetu- 150 godina riječkog torpeda’ koja govori o moći grada na Rječini.
Ravnatelj Muzeja Grada Rijeke Ervin Dubrović podsjetio je kako je torpedo zapravo najveći domet riječke industrije, tehnologije, pameti i kreativnosti. Podsjetio je da je 1860. godine Riječanin Giovanni Biagio Luppis (Ivan Vukić ili Vukičević) zamislio eksplozivnu napravu nazvanu čuvar obale koja bi se kretala sama a upravljala bi se s obale. Engleski inženjer i direktor riječke tvornice metalnih proizvoda Robert Whitehead je, u početku u suradnji s Luppisom, a potom sam, razvio novi tip oružja temeljem na Luppisovoj ideji, a to je bio torpedo. Predstavio ga je komisiji austrijske ratne mornarice 1866. godine. U Rijeci se torpedo proizvodio do 1966. godine.
Stalni suradnik Muzeja Grada Rijeke i autor ove i još nekoliko drugih izložaba o torpedu, satnik Goran Pernjek kazao je da se ovime želi pokazati što je Rijeka imala prije 150 godine, i koje je njeno značenje bilo tada. Nije nam cilj promovirati torpedo kao oružje, nego kao vrhunski rezultat znanosti i tehnologije, naveo je. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je ocijenio da se posljednjih godina prikupila impozantna zbirka te se nastavlja s tim poslom. Cilj je otvaranje muzeja s radnim nazivom Muzej torpeda, rekao je.
Na Korzu do kraja rujna, na Žabici do pred kraj prosinca: torpeda, žiroskopi, dvostruki propeleri. U godini punoj dobro obavljenog posla usmjerenog prema još jednom – stalnom postavu torpeda i industrijske baštine Rijeke. Da se ne zaboravi.
(HRT)