Izložba u Umjetničkom paviljonu će s povećanjima 120 razglednica i fotografija, te nekoliko kratkih filmova, povesti posjetitelje na kratko putovanje kroz povijest glavnoga grada u razdoblju od druge polovice 19. do početka 20. stoljeća

Umjetnički paviljon u Zagrebu http://www.umjetnicki-paviljon.hr pripremio je za ljetnu sezonu izložbu ‘Pozdrav iz Zagreba!’, kojom će, s povećanjima 120 razglednica i fotografija, te nekoliko kratkih filmova, povesti posjetitelje na kratko putovanje kroz povijest glavnoga grada u razdoblju od druge polovice 19. do početka 20. stoljeća.

Izložba, koja će u Umjetničkom paviljonu biti postavljena od 9. srpnja do 21. kolovoza, u skladu s razgledničkim tonom svog naslova, predstavit će najpoznatije zagrebačke motive objavljivane na razglednicama kao nekad omiljenom sredstvu komunikacije s onima koji su ‘ostali doma’ – vedute grada, događanja na ulicama, trgovima i tržnicama, druženja i trenuci opuštanja u Maksimiru i ostalim gradskim parkovima.

S obzirom na vremensko razdoblje koje obuhvaćaju, izložene razglednice prate i procese modernizacije i rasta grada, od izgradnje Donjeg grada, Zelene potkove, obnove nakon velikog potresa 1880. do izgradnje regulatorne osnove grada i izgradnje brojnih institucija, kazališta i muzeja te uvođenja javnoga gradskog prijevoza, konjskog tramvaja.

Autori izložbe su Sanja Bachrach-Krištofić i Daniel Rafaelić.

Po riječima Sanje Bachrach-Krištofić, koja je autorica izložbe uz Daniela Rafaelića, slike prošlosti prikazane u Umjetničkom paviljonu pokazuju mjesta koja su do danas izvor najveće ugode stanovnika grada kao i gradskih posjetitelja.

“U suvremenom, kaotičnom vizualnom kaleidoskopu, klasične razglednice i fotografije, filmske pokretne slike, neka su vrsta pomagala za usporenje pogleda, vremensko/prostorni tjesnac fokusiran na poznate koordinate koje nas vežu sa zajedničkom prošlošću, mjestima, ljudima, navikama”, ustvrdila je u najavnom tekstu izložbe.
(Hina)