Moderna galerija u Zagrebu priređuje studijsku izložbu iz vlastitog fundusa s odabranim 31 djelom ovog velikog hrvatskog kipara i medaljara. U Zbirci se nalazi 18 od ukupno 24 Frangešova djela

U povodu 75. obljetnice smrti umjetnika Roberta Frangeša-Mihanovića, Moderna galerija u Zagrebu priređuje studijsku izložbu iz vlastitog fundusa s odabranim 31 djelom ovog velikog hrvatskog kipara i medaljara. Izložba se otvara u Studiju Moderne galerije ‘Josip Račić’, u četvrtak, 15. siječnja, u 19 sati.
Moderna galerija u Zagrebu skrbi o više od 80 djela Roberta Frangeša-Mihanovića nastalim u razdoblju od 1891. do 1939. godine, od studenskih ostvarenja do vrijednih dijela hrvatske moderne, zaključno s djelima koja su nastala pred sam kraj umjetnikova života. Zbirka kiparstva 19., 20. i 21. stoljeća sadrži 21 umjetnikovo skulptorsko djelo s portretnim poprsjima, pojedinačno izvedenim skulpturama i figuralnim kompozicijama. U Zbirci grafike čuvaju se dvije Frangešove akvarelirane skice.
U Zbirci medalja i plaketa Moderne galerije nalazi se 18 od ukupno 24 Frangešova medaljarska djela. Ukupno 60 djela iz Zbirke izvedena su u različitim tehnikama, materijalima i dimenzijama, u više inačica i otkova. Robert Frangeš-Mihanović u svojim je djelima sintetizirao impresionističke, secesijske i simboličke likovne izričaje. Po načinu izvedbe i osjećaju za materijal, prvenstveno za broncu, te po slikarskom shvaćanju reljefa, ubraja se u najbolje europske umjetnike svojega vremena.
(Culturenet.hr)