U Bruxellesu je održan okrugli stol i otvorena izložba “Otoci Faros i Paros – Milenijske mediteranske veze”, u organizaciji zastupnika Europskog parlamenta Andreja Plenkovića i njegova grčkog kolege Georgiosa Kyrstsosa

U povodu velike obljetnice – 2400 godina Staroga Grada na otoku Hvaru 4. travnja je u Bruxellesu održan okrugli stol i otvorena izložba “Otoci Faros i Paros – Milenijske mediteranske veze”, u organizaciji zastupnika Europskog parlamenta Andreja Plenkovića i njegova grčkog kolege Georgiosa Kyrstsosa.
“Izuzetno mi je zadovoljstvo da smo danas ovdje u Bruxellesu kolega Kyrstsos i ja bili domaćin, zajedno s gradonačelnikom Staroga Grada, Vinkom Maroevićem i županom Zlatkom Ževrnjom jednom okruglom stolu posvećenom milenijskim vezama između Grčke i Hrvatske, između otoka Parosa i Farosa”, rekao je Plenković, i dodao “ činjenica da je na skupu je bilo više od 250 ljudi govori o tome da smo pridonijeli promociji hrvatske kulture, hrvatske baštine te ojačali veze koje povezuju Hrvatsku i Grčku, našu jadransku, jonsku, egejsku i mediteransku orijentaciju. ”
Zastupnik Georgios Kyrstsos iz grčke stranke Nova demokracija, koja je članica Europske pučke stranke, izrazio je zadovoljstvo ovim događajem koji “pokazuje zajedničko naslijeđe otoka Parosa i Farosa, snažne veze između Hrvatske i Grčke i zajednički dugi hod kroz europsku civilizaciju”.

Stanovnici grčkog otoka Parosa su 385. prije Krista osnovali svoju koloniju na otoku Hvaru, koju su nazvali Faros (današnji Stari Grad). Time su utemeljili najstariji grad u Hrvatskoj, čije se Starogradsko polje nalazi na popisu Unescove Svjetske baštine.
Na skupu je bilo 60-tak predstavnika otoka Hvara i Splitsko-dalmatinske županije, među kojima župan Zlatko Ževrnja, zatim savjetnik predsjednice RH Andro Krstulović Opara, pomoćnik ministra gospodarstva Ivo Milatić, gradonačelnik Staroga Grada Vinko Maroević te predstavnici s Parosa iz Grčke. Na skupu su bili i potpredsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i povjerenik Europske komisije Christos Stylianides, koji je zadužen za humanitarnu pomoć i krizne situacije.
(Hina)