Organizator je Hvatski počasni konzulat u Cordobi, a postavio ju je dipl. komunikolog Cristian Šprljan. Pokrovitelji su bili Veleposlanstvo RH u Argentini, Međudruštveni odbor udruga i ustanova u Argentini, Hrvatska matica iseljenika, Institut „Ivo Pilar“ i Hrvatski državni arhiv

U gradu Córdobi, u Republici Argentini, od 18. do 30. lipnja, održana je izložba fotografija naslovljena „Povijest hrvatskoga useljavanja u Argentinu“. Organizirao ju je Hrvatski počasni konzulat u tome gradu, na čijem je čelu konzul Nikola Nakić, postavio ju je dipl. komunikolog Cristian Šprljan, a pokrovitelji su joj bili: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Argentini, Međudruštveni odbor udruga i ustanova u Argentini, Hrvatska matica iseljenika, Institut „Ivo Pilar“ i Hrvatski državni arhiv.
Cilj izložbe fotografija „Povijest hrvatskoga useljavanja u Argentinu“ je skrenuti pozornost na identitet, djelovanje i kulturu hrvatskih doseljenika u Argentinu i reći nešto o tome preko fotografija. Izložbom su obuhvaćene fotografije iz različitih argentinskih pokrajina i gradova. Između ostalih, iz Buenos Airesa, Córdobe, Santa Fea, Mendoze, Entre Ríosa, Chaca, Santa Cruza y Chubuta. Prikazani su različiti migracijski valovi Hrvata koji su dolazili u Argentinu; onaj prije Prvoga svjetskog rata, onaj iz razdoblju između dva svjetska rata i onaj nakon Drugoga svjetskog rata.
Preko infografike prikazane su informacije i statistički podaci o hrvatskim useljenicima vezani uz kontekst njihova useljavanja, tako da se može vidjeti s kakvom su putovnicom došli u Argentinu, koje godine, što su tu radili, koliko je bilo muškaraca a koliko žena, gdje su se u Argentini naselili, te ostali podaci korisni za orijentaciju i informiranost nazočne publike.
Ova je izložba samo prvi korak u daljnjem predstavljanju te tematike. Moći će je vidjeti svi Hrvati u Argentini koji to budu željeti, a cilj organizatora je da izložba bude prikazana u čitavoj zemlji, u svim mjestima i gradovima gdje žive pripadnici hrvatske zajednice, koji su je spremni prihvatiti.
Fotografije izložene na ovoj izložbi nisu jedine – zamisao organizatora je da se prikupe i druge fotografije koje prikazuju povijest naše zajednice. Želimo da se izložba neprestano širi prilozima sviju nas.
Namjera nam je približiti publici događaje prikazane na fotografijama. Želja nam je da ih vidi što više ljudi – zbog toga se uz svaku izloženu fotografiju nalazi i kratko objašnjenje na španjolskome, hrvatskom i engleskom jeziku. Konačni nam je cilj da nakon obilaska Argentinom, ova izložba započne putovanje u domovinu naših predaka te da se i u Hrvatskoj prikažu sav trud, svi napori, rad i posvećenost njezinih sinova iz dalekih zemalja.

Tekst: Cristian Šprljan; Prijevod: Željka Lovrenčić

     
3 – Izložbu su uz stručno vodstvo posjetila djeca potomaka Hrvata iz Male škole iz Hrvatskoga doma u Córdobi
4 i 5 – Vanjska galerija prolaza Paseo del Buen Pastor
6 – Govor konzula Nikole Nakića
7 – Razgledavajući izložbu
8 – Mlade djevojke u narodnoj nošnji