Umjetnik koji slovi za jednog od najboljih španjolskih grafičara predstavlja se publici izborom od dvadesetak ulja na platnu iz devedesetih godina prošloga stoljeća

U Studiju Moderne galerije Josip Račić 17. svibnja bit će otvorena izložba Slikarska obzorja umjetnika s dvije domovine Pedra Marune, umjetnika koji slovi za jednog od najboljih španjolskih grafičara, a predstavit će izbor od dvadesetak ulja na platnu iz devedesetih godina prošloga stoljeća, prema odabiru povjesničarke umjetnosti dr.sc. Marije Valčić.

Petar (Pedro) Maruna rođen 1938. u mjestu Potprag kod Zadra, gimnaziju je pohađao u Zagrebu, a šezdesetih godina prošloga stoljeća emigrirao je u Argentinu. Studirao je na Likovnoj akademiji u Cordobi , a kasnije i na Akademiji San Fernando u Madridu. Grafika je medij u kojem je ovaj umjetnik ostvario niz ciklusa i osvojio brojne nagrade. Amalgirajući prethodna iskustva, od osamdesetih godina prošloga stoljeća sretnim spajanjem crtanog i grafičkog metijera Maruna sintetizira svoj likovni idiom i stvara slike koje osvajaju rafiniranom kolorističkom orkestracijom ploha. (www.moderna-galerija.hr)

Doznajte više