U okviru proslave Dana Muzeja grada Perasta bit će otvorena izložba, posvećena peraškoj obitelji Zmajević, “Zmajevići – pod plaštem opata i kapetana”

U okviru proslave Dana Muzeja grada Perasta, 29.2.2016. godine, s početkom u 19 sati bit će otvorena izložba posvećena peraškoj obitelji Zmajević, pod nazivom “Zmajevići – pod plaštem opata i kapetana”, autorice Aleksandre Simeunović, povjesničarke umjetnosti.
Intrigantna je činjenica da je u ovako malom mjestu kakvo je Perast, postojala cijela plejada ličnosti koje su obilježile jedan dio povijesti ovog dijela Jadrana, ali ne samo tu. Jedni od njih su članovi obitelji Zmajević – Andrija, Krsto, Matija i Vicko, koji su ostavili dubok trag u baroknom Perastu.
Andrija, nadbiskup barski i primas Srbije, svestrana ličnost, književnik, sakupljač antičkih artefakata, mecena umjetnika. Krsto, čovjek vičan maču i moru i više puta biran za gradskog kapetana. Matija, također pomorac, koji je umnogome promijenio tijek povijesti, veći je dio svoje pomorske karijere proveo u službi ruskog cara Petra Velikog koju je završio kao admiral ruske baltičke flote. Vicko, sin Krstov brat Matijin, koji je otišao stričevim stopama, osim svećenika i sam je bio književnik i mecena umjetnika.
Osvrtom na velikane kakvi su oni bili, još jednom ćemo se vratiti na period peraške povijesti kada su bitke podjednako vojevane perom i mačem i kada su ljudske osobine kao što su hrabrost, srčanost, ljubav prema umjetnosti i umješnost predstavljale radost života i postojanja.
Izložbu će otvoriti Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Crne Gore.
(Radio Dux)