Tri desetljeća Bernardijeva rada sažima postav izložbe koji tematski slijedi razvoj Bernardijeva opusa sukladno znanstvenoj monografiji “Bernardo Bernardi (Dizajnersko djelo arhitekta 1951.- 1985.)” iz pera dr. Ive Ceraj, koja je javnosti predstavljena 2. lipnja ove godine u Knjižnici HAZU

Bernardo Bernardi prvi je klasik hrvatskoga dizajna, istaknula je dr. Iva Ceraj, znanstvena suradnica pri Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU), 7. lipnja na otvorenju izložbe koja je u tome muzeju priređena kako bi javnosti približila Bernarda Bernardija – spiritus movensa uspostave struke i profesije dizajna u Hrvatskoj.
Izložba donosi zbir originalnih Bernardijevih nacrta, autorske fotografije, bilješke i njegovu bogatu korespondenciju s poznatim suvremenicima – majstorima dizajna, posebice s onima iz nordijskih zemalja, uz komparativan izbor do danas očuvanih primjeraka namještaja koji je Bernardi dizajnirao.
Tri desetljeća Bernardijeva rada sažima postav izložbe koji tematski slijedi razvoj Bernardijeva opusa sukladno znanstvenoj monografiji “Bernardo Bernardi (Dizajnersko djelo arhitekta 1951.- 1985.)” iz pera dr. Ive Ceraj, koja je javnosti predstavljena 2. lipnja ove godine u Knjižnici HAZU koje je, kao i otvorenje izložbe, pozdravila brojna zainteresirana publika. Monografija je nastala na temelju doktorske dizertacije Ive Ceraj o temi “Dizajnersko djelo arhitekta Bernarda Bernardija: 1951.- 1985. godine”.

Na svečanom otvorenju, na kojemu su bili i veleposlanici nordijskih zemalja, u njihovo ime nazočnima se obratio danski veleposlanik Anders Christian Hougård koji je izrazio zadovoljstvo i ponos što sudjeluje u tome kulturnom događaju. Podsjetio je kako je Bernardo Bernardi za samo mjesec dana boravka u Danskoj ostvario tako kvalitetne kontakte s danskim dizajnerima i tako izgradio ‘most’ između europskoga sjevera i juga.
Izložba je ostvarena zahvaljujući potpori Nikite Zukova, arhitekta emeritusa Američkoga instituta arhitekture (American Institute of Architects – AIA) Bernardijeva kolege i prijatelja koji je na Bernardijev poticaj utemeljio Godišnju nagradu za dizajn koju je 1986. godine nazvao “Bernardo Bernardi”. Svi zainteresirani moći će razgledati izložbu do 12. kolovoza.
(Hina)