Izložba pod nazivom „U moru intimnosti. Podvodna arheologija priča priču Jadrana“ bit će predstavljena u Trstu zahvaljujući zajedničkom doprinosu talijanskih, hrvatskih, slovenskih i crnogorskih muzeja

Izložba pod nazivom „U moru intimnosti. Podvodna arheologija priča priču Jadrana“ bit će predstavljena u Trstu zahvaljujući zajedničkom doprinosu talijanskih, hrvatskih, slovenskih i crnogorskih muzeja.
Svečano otvorenje održat će se 16. prosinca u 17:30 sati, Salone degli Incanti – ex Pescheria, Riva Nazario Sauro 1.
Republika Hrvatska u postavu izložbe zastupljena je s 304 posuđena djela iz ukupno 16 ustanova: Dubrovački muzeji, Hrvatski pomorski muzej Split, Arheološki muzej Split, Centar za kulturu Brač, Muzej otoka Brača, Muzej grada Kaštela, Muzej grada Šibenika, Zavičajni muzej Biograd na Moru, Muzej antičkog stakla Zadar, Arheološki muzej Zadar, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Lošinjski muzej Mali Lošinj, Pomorski i povijesni muzej Istre, Arheološki muzej Istre Pula, Zavičajni muzej Poreštine Poreč i Ministarstvo kulture.
Više od 60 ustanova, 50 znanstvenika i 2000 četvornih metara izložbenog prostora posjetiteljima će ispričati nepoznate priče iz povijest Jadranskog mora. Javnost prvi put dobiva pregled umjetničkih djela i predmeta svakodnevne uporabe, roba i opreme nađenih na brodovima u Jadranu. Gotovo tisuću nalaza s podvodnih lokacija sada je izloženo zahvaljujući značajnom doprinosu talijanskih, hrvatskih, slovenskih i crnogorskih muzeja.
Prema riječima autora izložbe, Salone degli Incanti u Trstu pretvorit će se u morski krajolik koji će prikazati kulturne razmjene, trgovinu i priče o ljudima koji su plovili ovim „intimnim morem“ kako su ga nazivaju. Zahvaljujući otkrivanju podvodne baštine, posjetitelje će se povesti na plovidbu Jadranskim morem i otkrivanje njegovih ruta i preplovljavanja.
Ova je izložba također arheološki istraživački i vrijednosni laboratorij za široku publiku, a ne samo za istraživače, čiji je cilj oživljavanje ponekad zaboravljenog blaga ‒ podvodne baštine.
Izložbu organizira Autonomna pokrajina Friuli Venezia Giulia, Regionalni ured za kulturnu baštinu pokrajine Friuli Venezia Giulia, Ured za kulturu Grada Trsta, u suradnji s Odsjekom za arheologiju, umjetnost i krajolik pokrajine Friuli Venezia Giulia, Muzejskim centrom pokrajine Friuli Venezia Giulia, Savezom za podvodnu arheologiju, Hrvatskim restauratorskim zavodom, Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju u Zadru te pod pokroviteljstvom talijanskog Ministarstva kulturnih dobara i aktivnosti i turizma, hrvatskog Ministarstva kulture, slovenskog Ministarstva kulture, hrvatskog Ministarstva turizma i Promoturismo Fvg, a uz potporu Fondacije CRTrieste. Medijski partner: Il Piccolo. Kompletan popis uključenih ustanova nalazi se na mrežnoj stranici www.nelmaredellintimita.it</a>. i <a href="http://www.nelmaredellintimita.it/” target=”_blank”>www.nelmaredellintimita.it

Opširnije – www.min-kulture.hr