Državni arhiv u Pazinu, u suradnji s HKM u Beču te Austrijsko-hrvatskim društvom otvara izložbu o istarskom biskupu i preporoditelju Jurju Dobrili u crkvi Am Hof u Beču

Državni arhiv u Pazinu, u suradnji s Hrvatskom katoličkom misijom u Beču te Austrijsko-hrvatskim društvom, predstavlja u glavnom gradu Austrije svoju izložbu o istarskom biskupu i preporoditelju Jurju Dobrili (1812.-1882.). Izložba će biti otvorena u utorak, 3. prosinca, u 19 sati, u crkvi Am Hof u Beču.
Izložba o Jurju Dobrili pripremljena je u sklopu obilježavanja 200. obljetnice biskupova rođenja i prvi put je bila postavljena u porečkoj Eufrazijevoj bazilici u rujnu prošle godine. Od tada do danas izložba je bila predstavljena i u Pazinu, Rijeci, Karlovcu, Zagrebu, Osijeku, Šibeniku i Zadru, a ova bečka postava prvi je njen izlazak u inozemstvo.
Izložba je inače, zajedno s knjigom Jurja Dobrile ‘De confessione sacramentali’ objavljenom u izdanju pazinskog Arhiva potkraj prošle godine, rezultat trogodišnjeg projekta i istraživanja tijekom kojih su prikupljeni dokumenti i preslici pisanih izvora iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Češke i Vatikana. Izloženim dokumentima Dobrilu se predstavlja kao svećenika, političara i preporoditelja, a uz prikaz ova tri aspekta njegova javnog djelovanja te biografsku građu, izložba predstavlja i Dobrilinu ulogu u pokretanju lista Naša sloga te njegove odnose s biskupom Josipom Jurjem Strossmayerom.
(www.glasistre.hr)