Izložbom se želi predstaviti uspon i pad jedne od najznačajnijih hrvatskih plemićkih obitelji čiji su članovi pet i pol stoljeća stvarali hrvatsku povijest i kulturu

Izložba o pet i pol stoljeća vladavine Frankopana na području današnje Primorsko-goranske županije, pod geslom ‘Navik on živi ki zgine pošteno’, otvorit će se 4. svibnja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja (PPMHP) u Rijeci.
Izložba se postavlja u povodu 900. godišnjice prvog spomena knezova krčkih ili Frankopana, i to u okviru županijskog projekta Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana, kojoj je cilj očuvanje, vrjednovanje, obnova i popularizacija bogate frankopanske baštine.
Autorica stručne koncepcije i likovnog postava izložbe je Margita Cvijetinović.
Izložbom se želi predstaviti uspon i pad jedne od najznačajnijih hrvatskih plemićkih obitelji, čiji su članovi obavljali mnoge časne i visoke položaje. Bili su knezovi, namjesnici, banovi, ratnici, političari, ali i pisci, govornici, zakonodavci, izdavači vjerskih i svjetovnih knjiga, crtači i slikari, te tako stvarali hrvatsku povijest i kulturu pet i pol stoljeća.
Iza njih je ostala velika materijalna i nematerijalna baština, brojne tvrđave a imali su veliki utjecaj na razvoj ovdašnjih gradova. Za hrvatsku povijest osobit o je bitno povezivanje dviju obitelji Frankopana i Zrinskih. Posljednji Frankopan, Fran Krsto, osuđen je zajedno s Petrom Zrinskim za urotu protiv kralja i Habsburške Monarhije pa su pogubljeni 30. travnja 1671. godine u Bečkom Novom Mjestu.
(Hina)