Bitka koja se prije 450 godina odigrala se u mađarskome gradu Sigetu povod je postavljanju izložbe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu“ koja će se moći razgledati do 21. rujna

Bitka koja je završila prije 450 godina, a odigrala se u mađarskome gradu Sigetu povod je postavljanju izložbe „Nikola Šubić Zrinski i Sigetska bitka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu“, koja je otvorena 8. rujna u predvorju NSK, a moći će se razgledati do 21. rujna.
Izložba se sastoji od književnih, likovnih i glazbenih djela koja su inspirirana opsadom grada Sigeta i hrabrim otporom branitelja višestruko brojnijem neprijatelju. Glavnina izložbe sastoji se od izabranih djela koja su dio Bibliothece Zriniane, knjižnice obitelji Zrinski, a koja se čuva u Zbirci rukopisa i starih knjiga NSK.
Likovna ostavština koja je inspirirana herojstvom Nikole Šubića Zrinskog, predstavljena na izložbi, dio je fonda Grafičke zbirke NSK, dok su glazbena djela dio Zbirke muzikalija i audiomaterijala NSK.
Budući nema sačuvanih materijalnih dokaza o životu Zrinskih, jer je njihova cjelokupna imovina nakon propasti zrinsko-frankopanske urote po carskoj naredbi 1671. zaplijenjena a posjedi opustošeni, priča o njihovu životu ispričana je posredno, preko knjiga koje su prikupili. U njima možemo doznati više o Zrinskima. Kojim su se jezicima služili, što su proučavali i kako su se obrazovali.
Povijesni izvori govore kako su knjige koje se danas čuvaju Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu prikupljane tijekom duljeg razdoblja i vjerojatno od više znamenitih plemića titule Zrinski. Pretpostavlja se da je prve knjige koje su postale dio knjižnice prikupio upravo Nikola Šubić Zrinski. (NSK)

Doznajte više