Izložbom u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, zagrebačka Moderna galerija predstavlja se sa 68 radova iz svog umjetničkog fundusa, prvi put u takvom opsegu tematski povezanih djela

Izložbom ‘Miroslav Kraljević i sljedbenici ‘, koja se otvara 3. prosinca u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, zagrebačka Moderna galerija predstavlja se sa 68 radova iz svog umjetničkog fundusa, prvi put u takvom opsegu tematski povezanih djela.
Kronološki i tematski blizak kolekciji Pavla Beljanskog, gostujući postav po izboru Zvonka Makovića predstavit će umjetnost prve polovine 20. stoljeća u Hrvatskoj i omogućiti bolje razumijevanje obrazaca koji su formirali tu umjetničku scenu, čineći je dijelom europskog naslijeđa, najavljeno je iz Moderne galerije.
Izložba prati nastanak i razvoj hrvatskog modernizma u prva tri desetljeća prošlog stoljeća, a među jedanaest autora ističe se Miroslav Kraljević s 24 izložaka, koji je unatoč kratkom životu ostavio dubok trag u hrvatskom slikarstvu i umjetnosti između dva svjetska rata.
Svojim je stvaralaštvom označio početak novog razdoblja hrvatske umjetnosti, približivši je europskom i francuskom modernizmu, u čemu su ga slijedili slikari Zlatko Šulentić, Milan Štajner i Marijan Trepše. Novim sadržajima, temama iz modernog i urbanog života, utjecao je i na Milivoja Uzelca, Vilka Gecana, a njegovi pionirski doprinosi u razvoju hrvatskog ekspresionizma vidljivi su u stvaralaštvu Ignjata Joba, Marina Tartalje te Save Šumanovića i Petra Dobrovića, čija je djela Pavle Beljanski uvrstio u svoju kolekciju.
Izložba je rezultat međumuzejske suradnje kojoj je cilj komparativno sagledati modernizam na ovim prostorima, novosadske Spomen-zbirke Pavla Beljanskog s Modernom galerijom i Umjetničkim paviljonom, gdje je u tijeku izložba “Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne”.
Novosadsku izložbu, koja će biti otvorena do 21. veljače, pratit će niz različitih programa, predavanja, stručna vodstva, radionice, filmske projekcije, koncerte.
(Hina)