Izložba fotografija zagrebačkog Čileanca Srećan putnik / EL VIAJERO FELIZ otvara se u Crnogorskom domu u Zagrebu

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro” Zagreb u suradnji s Veleposlanstvom Republike Čile u RH organizira Izložbu fotografija Jorgea Luisa Subiabre Matiache – Srećan putnik / EL VIAJERO FELIZ u Crnogorskom domu u Zagrebu. Otvorenje izložbe bit će 23. studenoga s početkom u 19.00 sati.
Jorge Luis Subiabre Matiacha je grafički dizajner, fotograf i pisac. Svoju prvu priču objavio je u časopisu World Wide School, Auckland, Novi Zeland, zimi 2008. godine. Prva izložba fotografija, u veljači 2009., „Jesen u gradu jedara“, sadržavala je dvadeset slika Aucklanda. Fotografije su mu bile izložene i u čileanskom Pokrajinskom muzeju Magellanesa, u njegovom rodnom gradu Punta Arenasu. U lipnju iste godine pobijedio je na natjecanju Nacionalnog vijeća za kulturu i umjetnost FONDART knjigom „Huellas y rastros de croatas en Punta Arenas“ / Otisci i tragovi Hrvata u Punta Arenasu, koja sadrži 64 crno – bijela portreta potomaka prvih hrvatskih useljenika u Punta Arenasu.

Godine 2011. na izložbi „Sjeme rasuto vjetrom“ Jorge je pokazao petnaest portreta potomaka Hrvata koji su prvi stigli u čileansku Patagoniju (Ognjena zemlja, Ultima Esperanza, Isla Navarino, Puerto Natales, Puerto Williams, Cerro Sombrero, Porvenir, etc.).
To je zbirka fotografija koje prikazuju jedan od najvećih migracijskih valova u prvome desetljeću 20. stoljeća, onaj koji je zauvijek promijenio povijest i tradiciju jednog od najudaljenijih dijelova svijeta.
Izložbe njegovih fotografija bile su postavljane u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu , Škripu na otoku Braču, Puli i Splitu.
“Potomak sam Hrvata i Crnogoraca koji su davne 1850. godine emigrirali u Čile iz Boke kotorske, Kaštel Lukšića, Visa tražeći bolji život u bijelom i nepoznatom svijetu. Od malih nogu sam se zanimao za svoje korijene kroz priče starih ljudi i mojih tetaka, koji su još uvijek znali pričati na svom dijalektu i prenosili to verbalno bogatstvo na mene… Oduvijek sam znao da ću jednog dana doći u Hrvatsku i Crnu Goru, jer je to bio moj san. I sada sam tu, u želji da sa svojim znanjem, iskustvom i entuzijazmom pustim svoje korijene…”, kaže Jorge.

Doznajte više

Pozivnica