U povodu predstavljanja umjetničke ostavštine pokojnog slikara, u Trakošćan su stigli i predstavnici židanske općine na čelu s načelnikom Stipanom Krizmanićem. U Galeriji Dvora Trakošćan izloženo je 25 njegovih najboljih djela, a izložba se može razgledati do 11 siječnja

U Galeriji Muzejske ustanove Dvor Trakošćan otvorena je izložba slika Lajoša Brigovića, najznačajnijeg umjetnika zajednice Hrvata koja već stotinama godina živi u općini Židan u mađarskom Gradišću. Lajoš Brigović rođen je u Mađarskoj, u mjestu Prisika. Školovao se u Budimpešti i u Pečuhu, a veći dio života proveo je poučavajući učenike hrvatski jezik i likovni odgoj. Gradišćanski Hrvati ponosni su na Brigovića za kojeg kažu da je „cijeli svoj život crtao i slikao isti crtež, istu sliku: čarolije svakodnevnoga, svijet svog zavičaja…“, što je sadržano i u slikarevim radovima i riječima: “Moj prvi umjetnički doživljaj bila je prekrasna priroda, od vjetra i sunca ispucana i naborana ljudska lica, žalosne krovinjare, gracioznost pokreta šumskih životinja ..“.
Izložba je organizirana temeljem uspješne kulturne suradnje Židana s općinom Bednja, a u povodu predstavljanja umjetničke ostavštine pokojnog slikara, u Trakošćan su stigli i predstavnici židanske općine na čelu s načelnikom Stipanom Krizmanićem.
U ime općine Bednja okupljene je pozdravio načelnik Bednje Mirko Bistrović. Ravnatelj Dvora Trakošćan Adam Pintarić izrazio je zadovoljstvo što jedna od najznačajnijih hrvatskih muzejskih ustanova u svojoj galeriji može prikazati djela najvećeg slikara i grafičara mađarskog Gradišća.
Na svečanosti izložbe otvaranja govorili su i Diana Mašala Perković, tajnica Hrvatske matice iseljenika te načelnik Židana Stipan Krizmanić, koji je izrazio je zadovoljstvo što su slike nedavno preminulog Brigovića izložene upravo u Takošćanu. Riječ je, inače, o umjetniku koji je za života održao više od 30 skupnih i samostalnih izložbi u Mađarskoj, Austriji i Hrvatskoj, a koji je u svojim djelima bilježio motive svijeta iz svoga zavičaja.
U Galeriji Dvora Trakošćan izloženo je 25 njegovih najboljih djela, a izložba se može razgledati do 11 siječnja. Otvaranju izložbe odazvali su se i članovi Općinskog vijeća Bednje, a prigodan glazbeni program izveli su Bednjanski štemeri.
((www.evarazdin.hr) i (www.trakoscan.hr)

Fotografije: Tímea Horváth i Varaždinski portal