U sinjskoj Galeriji Sikirica otvorena je izložba ‘Stipe Sikirica – kipar Alke’. Radovi će se moći razgledati do sredine prosinca ove godine

U Galeriji Sikirica u Sinju, u srijedu, 29. srpnja otvara se izložba ‘Stipe Sikirica – kipar Alke’. Radovi će se moći razgledati do sredine prosinca ove godine.
Na izložbi će biti predstavljeni radovi Stipe Sikirice koji su vezani za Alku. Naime, kroz dugi niz godina umjetničkog stvaranja Sikirica je, inspiriran Alkom i rodnim krajem, stvarao djela visoke umjetničke kvalitete. Pritom su neka djela s vremenom postala sastavni dio same ceremonije Alke. Riječ je, prije svega, o Spomeniku Alkaru koji se nalazi na početku Alkarskog trkališta, a ove godine se obilježava 50 godina od njegova postavljanja. Kroz pola stoljeća ovaj spomenik je postao, ne samo simbol Alke, već i prepoznatljivi simbol grada Sinja. Uz Alku se izrazito veže i njegov Veliki štit vojvode alkarskog, vratnice crkve Čudotvorne Gospe Sinjske, kao i kovani zlatni i srebrni alkarski novac. Uz navedena, prisutni će moći pogledati i druga djela Alkarskoga ciklusa u kojima se jasno očituje neraskidiva veza Sikirice i Sinja.
(Culturenet.hr)