Riječ je o izložbi koja je nastala suradnjom NSK u Zagrebu, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bugarskoj, Sveučilišta „Sveti Kliment Ohridski” te Sveučilišne knjižnice „Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji

Na Sveučilištu „Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji 6. ožujka otvorena je izložba Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice.

Izložba je pripremljena u povodu 25. obljetnice međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske i 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Bugarske i Hrvatske. Riječ je o izložbi koja je nastala suradnjom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bugarskoj, Sveučilišta „Sveti Kliment Ohridski” te Sveučilišne knjižnice „Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji.

Uvodno izlaganje na svečanome otvorenju održala je dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koja je tom prigodom istaknula kako izložba bogatom građom iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te fonda Sveučilišne knjižnice „Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji prikazuje tijekom povijesti prisutnu vezu između hrvatskoga i bugarskoga naroda te njezinu neraskidivost koja se tijekom te povijesti stvarala. Kako bi tu povezanost, kao i suradnju, još više produbili, ovom je prilikom potpisan i sporazum o suradnji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Sveučilišta „Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji.

Izložba Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice sadržajno se temelji na istoimenu, 2015. godine održanu izložbu u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu nastalu suradnjom Knjižnice s Veleposlanstvom Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj i Hrvatsko-bugarskim društvom iz Zagreba koje je zajedno s Hrvatsko-bugarskim društvom „Josip Juraj Strossmayer” iz Sofije te nekolicinom drugih suradnika i njezin idejni začetnik.

Uz panoe, izložene su i knjige koje je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu darovala Sveučilišnoj knjižnici „Sveti Kliment Ohridski“ te odabrana građa vezana uz temu izložbe iz fonda Sveučilišne knjižnice u Sofiji. Donacijom knjiga dopunit će se nedostatak knjiga na hrvatskome jeziku u fondu Sveučilišne knjižnice u Sofiji, a knjige će biti dostupne studentima hrvatskoga jezika na Katedri za slavenske jezike Sveučilišta.

Deplijan izložbe Jezik sveti mojih djedova hrvatsko-bugarske usporednice
(NSK)

Hrvati u Bugarskoj