Izložba je otvorena u atriju Hrvatskoga državnog arhiva i bit će otvorena za javnost do 25. studenoga. Izložbom će se predstaviti zanimljivi i atraktivni izvorni dokumenti iz osobnih i obiteljskih fondova iz fundusa HDA

Hrvatski državni arhiv pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske organizira jednodnevni znanstveno-stručni skup RUKOPISNE OSTAVŠTINE KAO DIO HRVATSKE BAŠTINE te izložbu IZ RIZNICE RUKOPISNIH OSTAVŠTINA HRVATSKOGA DRŽAVNOG ARHIVA.
Znanstveno-stručni skup održao se 9. listopada u Velikoj čitaonici HDA, a izložba je otvorena istoga dana u atriju i bit će otvorena za javnost do 25. studenoga.
Događanja se planiraju uklopiti u obilježavanje Tjedna arhiva (13.-17. listopada). Skup je prigoda i za prezentaciju projekta digitalizacije rukopisne ostavštine obitelji Vojnović u HDA, a sve u povodu 150. obljetnica rođenja pravnika, diplomata, književnika i povjesničara Luje Vojnovića (1864.–1951.).
Znanstveno-stručni skup zamišljen je ponajprije kao susret institucija koje čuvaju najveći broj rukopisnih ostavština u Republici Hrvatskoj (HAZU, NSK, HDA), ali i svih drugih koji čuvaju ovaj iznimno vrijedan dio hrvatske kulturne baštine. Želja je da se skupom pokuša cjelovito i interdisciplinarno, s uvažavanjem motrišta i prakse muzeja, knjižnica, arhiva i drugih, obuhvatiti tematiku vezanu uz sačuvanost rukopisnih ostavština, njihovo prikupljanje i rasprostranjenost, uz njihovu stručnu obradu i dostupnost. Na skupu će kroz sedamnaest predavanja sudjelovati niz eminentnih stručnjaka i znanstvenika iz svijeta arhiva, knjižnica, HAZU, muzeja i drugih institucija (HRT, Pravni fakultet, Filozofski fakultet i dr.).
Izložbom „Iz riznice rukopisnih ostavština u Hrvatskom državnom arhivu“ javnosti će se predstaviti zanimljivi i atraktivni izvorni dokumenti iz osobnih i obiteljskih fondova iz fundusa HDA. Izložba je koncepcijski podijeljena u četiri tematska bloka:

1. Osobni okviri identiteta (Ja; Plemeniti ja; Pišem, dakle jesam; Okom drugih; Perom drugih)
2. Od vojnika i političara do znanstvenika i umjetnika : privatno i javno (Književnici; Liječnici i ljekarnici; Političari; Geofizičari; Povjesničari umjetnosti; Inženjeri; Arheolozi; Gospodarstvenici; Likovni umjetnici; Pjevači, plesači, glumci, dirigenti; Skladatelji i muzikolozi; Fotografi; Vojnici; Filozofi; Povjesničari i arhivisti; Arhitekti)
3. Slike svagdašnjice (Život ugodni građanski; Društvena smo bića; Prvi svjetski rat; U uvjetima rata i poraća)
4. Zalutalo u arhiv