Crteži Veronike Sinkó nedavno su objavljeni u zbirci pripovijedaka A gyermek és a sárkány/Dijete i zmaj Hrvata iz cijele Mađarske, u prijevodu Đure Frankovića, te u netom objavljenoj slikovnici Dijete i šarkanj koju je književno obradio Mirko Ćurić

U Đakovu je 28. listopada u Amadei, otvorena izložba ilustracija likovne umjetnice Veronike Sinkó iz Budimpešte. Njezini crteži nedavno su objavljeni u zbirci pripovijedaka A gyermek és a sárkány (Dijete i zmaj) Hrvata iz cijele Mađarske, u prijevodu Đure Frankovića, te u netom objavljenoj slikovnici Dijete i šarkanj koju je književno obradio Mirko Ćurić.
Goste iz Mađarske primio je i đakovačko-osječki nadbiskup dr. Đuro Hranić.
Promovirana je slikovnica Dijete i šarkanj, odnosno istoimena zbirka pripovijedaka A gyermek és a sárkány – Magyarországi horvát népmesék és mondák.
Bajku pribilježio sakupljač narodnog blaga pečuških Hrvata, slavonski pisac Nikola Tordinac (1858.-1888.).
Slikovnicu Dijete i šarkanj za tisak je prigotovio hrvatski književnik, Mirko Ćurić, a ona sadrži i dvanaest popratnih maštovitih ilustracija Veronike Sinkó iz Budimpešte.
Druga pak, istoimena, zbirka na mađarskom jeziku A gyermek és a sárkány sadrži izbor bajki Hrvata u Mađarskoj u izdanju nakladnika Móra Kiadó u Budimpešti, a za također ju je ilustrirala Veronika Sinkó.
(zornicanova.hu)