Otvorena je izložba umjetnina iz bečke Zbirke Infeld i održan stručni skup hrvatskih stručnjaka koji su s različitih strana sagledali djelo slikara koji je proslavio hrvatsko naivno slikarstvo u svijetu

U Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama obilježava se stogodišnjica rođenja prvaka hrvatske naivne umjetnosti Ivana Generalića. Već je otvorena izložba umjetnina iz bečke Zbirke Infeld, a 20. i 21. studenoga održan je stručni skup hrvatskih stručnjaka koji su s različitih strana sagledali djelo slikara koji je proslavio hrvatsko naivno slikarstvo u svijetu.
Rijetko tko u svijetu posjeduje čak 31 djelo Ivana Generalića kao što je to primjer Zbirke Infeld iz Beča. Infeldovi su najpoznatiji proizvođači žica za glazbene instrumente u Europi, a njihova je ljubav prema umjetnosti „zaigrala“ i na hrvatsko naivno slikarstvo u kojemu je najznačajnije mjesto u njihovoj zbirci zauzeo slikar Ivan Generalić. Dio Infeldove zbirke niz godina mogao se vidjeti na izložbama koje je kolekcionar priređivao u donatorskoj galeriji u Dobrinju na otoku Krku. Generalićeva djela prvo su nabavili s izložbi, a od 1975. godine bilježe se i osobni susreti bečkih industrijalaca s Ivanom Generalićem u Hlebinama. Cijeli niz godina razvijalo se osobito prijateljstvo između slikara i kolekcionara, svjedoči danas dr. Yordanka Weiss, voditeljica i kustosica zbirke Infeld iz Beča koja je dopratila izložbu u Galeriju naivne umjetnosti u Hlebine, organiziranu uz obilježavanje stogodišnjice rođenja Ivana Generalića, jednoga od najznačajnijih slikara hrvatske naive.
„Od prvoga susreta u Podravini, Infeldovi su počeli kupovati slike, te tako izgradili zbirku slika naivne umjetnosti. Aktualna izložba je presjek djela Ivana Generalića i donosi 31 crtež, akvarel, ulje na platnu, kao i ulje na staklu s motivima prirode, svakodnevice na selu“, pojasnila je dr. Weiss na otvorenju izložbe u Hlebinama.

Marijan Špoljar, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice pojašnjavala kako imamo „unutar cjeline hrvatske naivne umjetnosti, u kojoj se nalazi veliki broj radova svih relevantnih umjetnika, zbirka Generalićevih slika posebno je zanimljiva. Njezin povijesno-umjetnički i estetski profil nedvojbeno upućuju da je bila kolekcionirana sa znanjem i senzibilitetom verzirana, iskusna i rafinirana sakupljača. Peter Infeld i njegova majka Margeritta počeli su sakupljati djela hrvatskih naivnih umjetnika od sredine šezdesetih godina. Nekoliko godina poslije uspostavljeni su i prvi kontakti s Ivanom Generalićem i prve akvizicije njegovih slika.
U ovisnosti od slobodnih radova na tržištu umjetnina i novih slika u ateljeima umjetnika ta se zbirka postupno, ali i osmišljeno formirala. Danas je dosegla nekoliko desetaka radova, a za izložbu u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama kustosica Zbirke dr. Yordanka Wiess odabrana je 31 djelo. Pri tome se vodilo računa kako o širem pokrivanju različitih razdoblja Generalićeva stvaralaštva tako i o zastupljenosti svih likovnih disciplina u njegovu radu“, pojašnjava Marijan Špoljar.
Autori izložbe su Yordanka Weiss, kustosica bečke Zbirke i Marijan Špoljar, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice. Izložba će ostati otvorena do 21. prosinca.
(http://dalje.com/hr)

Izdana je i prigodna poštanska marka