Izložba hrvatskog dizajna 1314 koja prikazuje rekordnih 326 dizajnerskih radova može se razgledati u MUO od 4. do 28. 9. 2014, a prati ju reprezentativna publikacija Pregled hrvatskog dizajna 1314 s preko 450 stranica reproduciranih radova, tekstova i priloga
Osma po redu Izložba hrvatskog dizajna u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva otvorena je 4. rujna u 20 sati u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt u nazočnosti brojne publike i uglednika iz javnog života Zagreba i Hrvatske.
Izložbe, koje predstavljaju recentnu dizajnersku produkciju iz područja dizajna vizualnih komunikacija, dizajna u digitalnim medijima i dizajna interakcija, produkt dizajna, modnog dizajna i dizajna koncepta kontinuirano se održavaju od 1999. godine kada je u Galeriji Forum održana prva Izložba hrvatskog dizajna. U međuvremenu je povećan broj kategorija u kojima se predstavljaju radovi, sve je veći interes autora koji prijavljuju svoje radove za selekciju, tako da ove godine predstavljamo rekordnih 326 radova (274 profesionalna i 52 studentska rada) koji se predstavljaju u šest kategorija: dizajn vizualnih komunikacija, dizajn u digitalnim medijima / dizajn interakcija, industrijski / produkt dizajn, prostorne i grafičke intervencije i sistemi, modni i odjevni dizajn te koncept.

Na otvorenju je međunarodni ocjenjivački sud proglasio nagrade i priznanja dodijeljena najboljim radovima u svakoj od kategorija, uključujući i Icograda Excellence Award, te Veliku nagradu HDD-a. Ocjenjivački sud ove godine čine članovi selekcijske komisije (Vanja Cuculić, Branka Donassy, Tin Kadoić, Igor Kuduz, Tihana Taraba), kojima se pridružuju Jan Boelen, belgijski kustos i kritičar suvremene umjetnosti i dizajna koji ove godine kurira ljubljanski BIO, te Armin Vit, grafički dizajner i publicist iz Sjedinjenih Američkih Država, suosnivač grafičkog dizajnerskog studija / izdavačke kuće UnderConsideration. Upravni odbor HDD-a je dodijelio Nagradu za životno djelo laureatu Bogdanu Budimirovu za izniman doprinos hrvatskom dizajnu.
Uz izložbu je tiskana i nova reprezentativna publikacija Pregled hrvatskog dizajna 1314 s preko 450 stranica reproduciranih radova, tekstova i priloga. Uz kataloški dio, publikacija sadrži i opsežne tekstove o suvremenoj hrvatskoj dizajnerskoj produkciji, intervjue s Arminom Vitom i Janom Boelenom, osvrte članova Selekcijske komisije, prilog o Bogdanu Budimirovu te ekstenzivan pregled djelovanja HDD-a u protekle dvije godine.
Dizajn vizualnog identiteta i kataloga izložbe potpisuju: Marko Hrastovec, Oleg Šuran i Oleg Morović;  Direktorica Izložbe hrvatskog dizajna 1314 je Zlatka Salopek, dok je urednik publikacije Pregled hrvatskog dizajna 1314 erudit Marko Golub, a dizajn postava izložbe potpisuje Neven Kovačić. Realizaciju izložbe omogućili su: Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba, Box ambalaža, Iskon, Arskopija i Agrokor.

Partner projekta je Muzej za umjetnost i obrt, a izložba se održava pod pokroviteljstvom Icograde.

Izvor: MUO