Izložba koja obuhvaća radove petnaest autora otvorena je u muzeju Carre d’art a. Priča je to o kontinuitetu naše konceptualne scene, o društvenim okolnostima koje su na nju utjecale, a katkad i hrabrosti umjetnika koji su je stvarali

Velika izložba hrvatske umjetnosti otvorena je nedavno u muzeju suvremene umjetnosti u francuskom gradu Nimesu . “Umjetnost u Zagrebu od pedesetih do danas” donosi pregled razvoja naše konceptualne umjetnosti.
Izložba je realizirana na poticaj Jean-Marc Prevosta koji je prije nekoliko godina boravio u Zagrebu pripremajući “La Croatie la voici”. Tada sam otkrio umjetnost kojom sam bio impresioniran, a kada sam došao u Nimes, bio je to jedan od mojih prvih projekata koji sam htio realizirati, rekao je Jean-Marc Prevost.
Izložba donosi po nekoliko radova Gorgone, grupe Šestorice, Gotovca, Trbuljaka, Martinisa pa do mlađih umjetnika, a ujedinjena je pod nazivom “Personal Cuts” prema radu Sanje Iveković.
Petnaest autora, čiji se rad prati tijekom više desetljeća, predstavljeno je s nekoliko radova. Jedan od recentnijih je rad Dalibora Martinisa “Kaput raznesenog Lenjina” – sjećanje na događaj iz 2009.
Muzej Carre d’art jedan je od tri najvažnija muzeja suvremene umjetnosti u Francuskoj koji je stalno pun posjetitelja. Izložba u Nimesu priča je o kontinuitetu naše konceptualne scene, o društvenim okolnostima koje su na nju utjecale, a katkad i hrabrosti umjetnika koji su je stvarali.
(HRT)

Više