Izložit će se 88 karikatura 47 autora, članova Hrvatskog društva karikaturista, među kojima su Srećko Puntarić, Oto Reisinger, Nik Titanik, Petar Pismestrović, Nikola Listeš, Miroslav Gerenčer i drugi. Postoji zanimanje hrvatske zajednice u Bratislavi da ista izložba nakon Beča gostuje u tom gradu

Presjek radova ponajboljih hrvatskih karikaturista predstavit će se od 21. svibnja do 10. lipnja, na izložbi u Hrvatskom centru u Beču, što je nastavak serije izložbi kojima Hrvatsko društvo karikaturista (HDK) predstavlja i promiče hrvatsku karikaturu u svijetu.
Izložit će se 88 karikatura 47 autora, članova Društva, među kojima su Srećko Puntarić, Oto Reisinger, Nik Titanik, Petar Pismestrović, Nikola Listeš, Miroslav Gerenčer i drugi. Po već uobičajenoj praksi uzvanike će na izložbi portretirati dopredsjednik Društva Milan Lekić, stručnjak za brze portretne karikature.
Izložba je u protekle tri godine već gostovala u Norveškoj, potom u Francuskoj, u sklopu sveobuhvatnog programa predstavljanja hrvatske kulture u toj zemlji te u Istanbulu, gdje je bila postavljena prošle godine.
Postoji zanimanje hrvatske zajednice u Bratislavi da ista izložba nakon Beča gostuje u tom gradu, a za jesen se planira uzvratni posjet turskih karikaturista, koji spadaju među najistaknutije u svijetu, rekao je za Hinu Davorin Trgovčević, predsjednik HDK-a.

Hrvatska karikatura prepoznatljiva je i priznata u svjetskoj karikaturi zahvaljujući brojnim nagradama koje su na velikim svjetskim festivalima osvajali domaći autori, a za to je zaslužna i već tradicionalna međunarodna izložba karikature u Zagrebu, koja se ove godine održava 19. put, napomenuo je.

Broj sudionika govori kako autori gledaju na koju zemlju, a hrvatska izložba svake godine okupi tristotinjak autora s petsto do šesto radova, što je s obzirom na naše financije i nagrade koje dajemo veliki broj, ustvrdio je Trgovčević, dodavši da se rijetko koje međunarodne izložbe karikature mogu pohvaliti da su toliko dugo opstale. Najavio je da će se ovogodišnja izložba održati u prvoj polovici lipnja u Klovićevim dvorima, na temu ‘Izumi kroz povijest’.
(Hina)