Ovogodišnji tematski program Međunarodne smotre, koja se održava od 19. do 23. srpnja, posvećen je etnografskoj baštini Banovine i Pounja

U Etnografskom muzeju, 12. srpnja, u 12 sati, otvara se izložba, ‘Fragmenti života Banovine i Pounja’, kojom Etnografski muzej nastavlja dugogodišnju suradnju sa zagrebačkom Međunarodnom smotrom folklore. Izložba ostaje otvorena do 3. rujna 2017.!

Ovogodišnji tematski program Međunarodne smotre posvećen je etnografskoj baštini Banovine i Pounja. To je područje sa specifičnim načinima pjevanja i plesa, običaja te rukotvorstva, vrlo raznolikim i bogatim, a dosad premalo poznatim hrvatskoj javnosti. Izložba obuhvaća različite sfere nekadašnjeg, tradicijskog života tamošnjeg stanovništva: narodne nošnje, nakit, torbe, platneno posoblje, glazbala, manje drvene i glinene predmete za kućnu upotrebu, dječje igračke i drugo.

Predmeti odabrani iz više bogatih zbirki Etnografskog muzeja potječu u najvećoj mjeri s početka 20. st.; poneki iz lokaliteta koji su danas rijetko naseljeni. Muzejskim primjercima ženskih i muških narodnih nošnji pridruženo je nekoliko vrijednih kompleta iz zbirke Posudionice i radionice narodnih nošnji. Posebno je za izložbu posuđena oko stotinu godina stara ženska nošnja iz sela Prnjavora Čuntićkog, vlasnice Ankice Radošević, koja je kao članica KUD-a ”Seljačka sloga” iz Prnjavora, bila sudionica prve Smotre folklora u Zagrebu 1966. godine. Pridodane su i fotografije iz obiteljskog albuma.

Stručnjaci Etnografskog muzeja višekratno su tijekom 20 st. istraživali područje Banovine i Pounja. Godine 1923. kustosi muzeja organizirali su jedinstveni istraživački pothvat – „Pokupsku ekspediciju“ kajacima, kojom je bio obuhvaćen i dio Banovine. Sustavnija istraživanja tijekom druge polovice 20 st., u suradnji s konzervatorima tadašnjeg Zavoda za zaštitu spomenika kulture, obuhvaćala su različite teme: tradicijsku arhitekturu i gospodarstvo, kućne zadruge, kućni inventar, tekstilno rukotvorstvo, nošnje, običaje, priče i pjesme, zanate, nadgrobne spomenike… Dio terenskih zapisa, izvještaja, fotografija i skica koji se čuvaju u dokumentaciji Muzeja, također je izložen ovom prigodom.

Kustosice izložbe: Katarina Bušić i Vesna Zorić
(culturenet.hr)