Izložba kroz fotografije i prateću knjižicu prikazuju šest priča iz Hrvatske, te govori o važnosti uloge malih poljoprivrednika i njihova tradicijskog znanja i vještina u zaštiti pojedinih vrsta i staništa te u očuvanju izvornih sorti i pasmina

Izložba fotografija “Moj komadić zemlje”, koje prikazuju šest priča malih poljoprivrednika iz Hrvatske, otvorena je u petak, 5. ožujka u Bruxellesu.
Riječ je o ljudima koji se bave tradicionalnom proizvodnjom, a žive i rade u područjima Natura 2000, ekološkoj mreži zaštićenih područja u Europskoj uniji, koja je najveća koordinirana mreža područja očuvanja prirode u svijetu. Izložba je otvorena u prostorijama Opće uprave za zaštitu okoliša Europske komisije.
Izložba kroz fotografije i prateću knjižicu govori o važnosti uloge malih poljoprivrednika i njihova tradicijskog znanja i vještina u zaštiti pojedinih vrsta i staništa te u očuvanju izvornih sorti i pasmina.
Nastavak je niza izložbi otvorenih tijekom 2014. i 2015. godine u raznim dijelovima Hrvatske, s tom razlikom da je u Hrvatskoj predstavljeno 14 poljoprivrednika, a za izložbu u Bruxellesu izdvojeno je njih šest.
Jedan od njih je Ante Ivčević Cobo, vinar iz Komiže na Visu, koji je uspio spasiti autohtonu sortu vinove loze Palagružonku. On je jedini od šest poljoprivrednika koji je bio nazočan otvaranju izložbe u Bruxellesu. Sortu Palagružonku dao je na analizu u Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu i Agronomskom fakultetu u Zagrebu i oni su joj potvrdili autentičnost.
Izložbu su pripremili Hrvatska agencija za okoliš i prirodu i Suske consulting za zaštitu prirode, ruralni razvoj i socijalne poslove.
Otvaranju izložbe prisustvovao je i Alban de Villepin, bivši dužnosnik Europske komisije u Općoj upravi za okoliš, koji je vodio nekoliko ekoloških projekata u Hrvatskoj.
(Hina)