Kulturno -umjetničko društvo Moreška cijelu je izložbu unaprijed otkupilo, kao spomen budućim generacijama na vitešku igru koja iduće godine slavi 70. obljetnicu izvođenja uz glazbu Krste Odaka, jednog od ovdašnjih pionira reinterpretacije tradicijske glazbe

Izložba fotografija Davora Rostuhara, kojom se obilježava 350 godina kontinuiranog izvođenja Moreške na Korčuli, otvara se u subotu, 30. srpnja, u Kneževom prolazu grada Korčule.
Izložbu organizira Moreška – Kulturno umjetničko društvo Korčula, koje desetljećima čuva tradiciju izvođenja istoimene viteške igre, nekoć uvriježene na cijelom Mediteranu. Povod za organiziranje izložbe je, kako je priopćeno iz društva “Moreška”, 350. obljetnica prvog pisanog spomena Moreške u Korčuli, istivremeno duhovitog i civilizacijski znakovitog: danas zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Moreška prvi se put spominje zbog remećenja javnog reda i mira.
Prema spisima pronađenima prije deset godina u zadarskom arhivu, prvi spomen korčulanske Moreške datira iz ožujka 1666. godine, s ‘prekršajne prijave’ troje Korčulana lokalnim vlastima – tada Knezu, predstavniku Venecijanske republike.
Moreškanti su prijavljeni zbog dugotrajne zabave, ali ipak nisu sankcionirani uz obrazloženje kako u pokladno doba, kad se incident dogodio, u Korčuli vrijede druga pravila ponašanja. Tako je grad, čiji je Statut jedan od najstarijih pravnih dokumenta u Europi, prvim spomenom Moreške dokumentrao svoj mediteranski duh i specifičnu otočku prirodu kojom se – srećom – može pohvaliti i danas, stoji u najavi Društva.
Objašnjava se kako unatoč svjetskom statusu i slavi, Moreška i danas opstaje prvenstveno zahvaljujući duhu samih Moreškanata, a svi su volonteri, “što listu pretendenata na njihov status ne smanjuje, dapače”.
“Kao za dišpet činjenici da Društvu sa 150 članova koje ima i orkestar, big band, klapu, pjevački zbor, folklornu sekciju i glazbenu školu, državna potpora iznosi u prosjeku tek 20 tisuća kuna godišnje, što je manje nego za trošak zamjene polomljenih mačeva. Rekli bi u Korčuli – ni za papar!”, ističe se.
Izložba fotografija Davora Rostuhara, koji je dosad snimao na nizu egzotičnih lokacija diljem svijeta, pokazat će kako se ta duga tradicija ogleda u suvremenosti života na krajnjem hrvatskom jugu.
Kulturno -umjetničko društvo Moreška cijelu je izložbu unaprijed otkupilo, kao spomen budućim generacijama na vitešku igru koja iduće godine slavi 70. obljetnicu izvođenja uz glazbu Krste Odaka, jednog od ovdašnjih pionira reinterpretacije tradicijske glazbe.
(Hina)