Izložba srebrnih zavjetnih pločica Kotorske biskupije iz crkava u Perastu, Dobroti, Kotoru, Mulu, Prčnju i Stolivu dio je programa obilježavanja Bitke kod Lepanta, 7. listopada 1571., u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana a sudjelovala je i krčka galija “Cristo Ressussitato” 

Izložba srebrnih zavjetnih pločica Kotorske biskupije iz crkava u Perastu, Dobroti, Kotoru, Mulu, Prčnju i Stolivu, pod nazivom “Ex-voto – zavjetni darovi bokeljskih pomoraca” bit će otvorena 5.listopada – subota, u crkvi Sv. Kvirina u 18 sati na otoku Krku.
Izložba je dio programa obilježavanja jedne od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u povijesti, Bitke kod Lepanta, 7. listopada 1571., u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana a sudjelovala je i krčka galija “Cristo Ressussitato” (“Uskrsli Krist”).
U Europi unatrag nekoliko godina proslava obilježavanja obljetnice te slavne bitke ima sve veći značaj, te se svake godine u Nafpaktosu (Lepant) okupljaju zemlje saveznice negdašnje Svete lige u znak sjećanja na sve poginule galijote, vojnike i posade.
Godine 2007. Hrvatsku je ondje predstavljao grad Krk. Upravo taj boravak u Grčkoj i susret s delegacijama saveznica bio je povod za detaljnije promišljanje i istraživanje Krka u to doba, njegova života i stanovništva. Baštineći bogatu kulturno-povijesnu tradiciju i prepoznajući unutar toga iznimnu pomorsku tradiciju 2008. godine pokrenut je projekt Storija o galiji “Cristo Ressussitato”.
Veliko naslijeđe srebrnih zavjetnih pločica (ex-voto), koje baštini Kotorska biskupija, broji više od 2.500 predmeta koji se nalaze u crkvama Perasta, Dobrote, Kotora, Mula, Prčnja i Stoliva. Uspješne izložbe u Veneciji (2010.) i Sevilli (2012.) omogućile su da javnost upozna ove jedinstvene zbirke izuzetne kako po žanru i brojnosti tako i po umjetničkom oblikovanju.
Prezentacija koja će biti priređena u Krku, u crkvi Sv. Kvirina, sastoji se od čak 230 srebrnih zavjetnih pločica većinom iz baroknog razdoblja i nekolicine iz prve polovice 19. stoljeća. Najznačajniji rad je antependij iz crkve Rođenja Svete Bogorodice iz Prčnja kojeg čine 173 zavjetne pločice. Izuzetne ljepote su i ex-voto na panelu u svetilištu Gospe od Škrpjela na otoku ispred Perasta na kojem se ističe velika ploča koja predstavlja perašku korvetu Sv. Petar kojom je zapovijedao kapetan Zuane Balović 1716. godine za vrijeme turske opsade Krfa.
Od velike je umjetničke vrijednosti, ali i vrlo zanimljiva po detaljima iz brodogradnje, zbirka od 17 zavjetnih tabli iz crkve u Prčnju. Vrlo su ekspresivne, i u narodnom stilu, ex-voto u crkvi Svete Marije u Stolivu i crkvi Sv. Mateja u Dobroti. Ovi radovi, s bilo kojeg aspekta promatrani u prvom redu religioznog su karaktera budući da su u cijelosti darovi zahvalnosti ili nadanja upućeni Djevici Mariji ili svecu kojemu je crkva posvećena. Oni su likovno oblikovani znakovi preko kojih su ljudi s ovih pomorskih obala svjedočili, u svom velikom likovnom mozaiku, o pomorskoj povijesti Boke kotorske. Ta se povijest, u velikom djelu, sastojala od sukoba na moru, nevolja i sudbina plovidbe te stalnih napada pirata i gusara tokom mnogih stoljeća.
Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture Crne Gore, Hrvatska turistička zajednica Grada Krka, a organizatori su Centar za kulturu Grada Krka uz potporu Krčke biskupije, Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru uz potporu Kotorske biskupije.
(Radio DUX)