Izložba “Djela iz donacije Antona Cetína Umjetničkoj galeriji Dubrovnik” u Galeriji Dulčić Masle Pulitika i atelieru Pulitika ostaje otvorena do kraja mjeseca

“Djela iz donacije Antona Cetína Umjetničkoj galeriji Dubrovnik” naziv je izložbe otvorene 10. svibnja u Galeriji Dulčić Masle Pulitika i atelieru Pulitika. Cetín je svestrani likovni umjetnik koji je studirao na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, od 1986. do 1968. boravio je u Parizu, a nakon toga aktivan je na kanadskoj likovnoj sceni.
U suradnji s ravnateljem Umjetničke galerije Dubrovnik Marinom Ivanovićem, Cetín je obogatio fundus Galerije s gotovo 81 djelo (grafike, crteže, kolaže, slike) koje ovom samostalnom izložbom pokazuje javnosti. Ivanović je kazao kako je umjetniku u središtu Eva tj. žena, a prvi čovjek UGD-a uručio je Cetínu priznanje kao znak zahvale.
– U ovom recentnom izboru, iz zaista plodnog stvaralačkog opusa, iščitavaju se i bitne sastavnice slikareva izraza kao i njegove tematske preokupacije te je stoga ova njegova samostalna izložba vrijedna pozornosti jer daje relevantan uvid u temeljne slikareve odrednice. Na njih je upućivao i sam autor svojim izjavama na koje se sada pozivamo kako bismo upoznali ishodišne poticaje njegova djela: „Kroz svoje stvaralaštvo“, ističe Cetín, „želim sebi objasniti prošlost, sadašnjost i budućnost, zapravo kontinuitet života, piše kustos izložbe Milan Bešlić u katalogu. Bešlić je naglasio kako je Cetín hrvatsko-francusko-kanadski umjetnik.
Autor izložbe i donator, upoznao je okupljene s pozadinom donacije. Cetín je u 31. godini u Parizu započeo s “Evom”, a Ivanović je u svojoj 31. godini Cetínu otvorio izložbu. Ravnatelj UGD-a je dobio i jednu umjetnikovu litografiju na poklon što je bilo ugodno iznenađenje.
Zanimljivo, umjetnik je 1988. s ovogodišnjim laureatom Nagrade za životno djelo Dubrovačko-neretvanske županije književnikom Stjepanom Šešeljom objavio grafičko-pjesničku mapu “Amerika Croatan America”.
Izložba ostaje otvorena do kraja mjeseca.
(dubrovacki.slobodnadalmacija.hr</a>)<br /><br />”