Izložba se otvara 11. rujna u petrinjskoj galeriji Krsto Hegedušić. Prigoda je da se na jednom mjestu razgledaju slike Ivana Generalića, Ivana Rabuzina, Matije Skurjenija i Franje Klopotana, Slavka Stolnika i ivan Lackovića Croate, bojene skulpture Sofije Naletilić – Penavuše…

Poznata kao umjetničko čudo u svjetskim razmjerima, hrvatska je naivna umjetnost, od svojih začetaka zaokupljala pažnju publike i likovnih stručnjaka. Zadobila je svjetski ugled i planetarnu reputaciju mjerenu u geografskim razmjerima od New Yorka do Tokia, te Stockholma i Johannesburga. Izložba Velikani hrvatske naivne umjetnosti otvara se u četvrtak, 11. rujna u petrinjskoj galeriji Krsto Hegedušić.
Kao što je općenito poznato, neporecive mentorske i pedagoške zasluge u formiranju naive imao je Petrinjac Krsto Hegedušić, osnivač tzv. “hlebinske škole” – čiji su prvi učenici bili Ivan Generalić, Franjo Mraz i Mirko Virius – programski utemeljene u socijalne intencije likovne grupe “Zemlja”. Hegedušić je vrlo zaslužan i za njezin povijesni hod, počevši od razdoblja njezina osnutka 1930. godine do današnjih dana, u kojima naivna umjetnost egzistira kao ravnopravna likovna činjenica u našoj i svjetskoj umjetnosti.
Upravo stoga, izložba prigoda je to da se razgledaju poetske vizije velikog Ivana Generalića i rajski pejzaži Ivana Rabuzina, fantastični snovi Matije Skurjenija i Franje Klopotana te snovita arhitektura Drage Juraka i Marice Mavec – Tomljenović, figuralne kompozicije najvećeg naivnog kolorista Slavka Stolnika i virtuozni lirski pejzaži Ivana Lackovića Croate, bojene skulpture Sofije Naletilić – Penavuše i Franciske Petelinšek te povećeg niza drugih klasika naive kao što su Antun Bahunek, Petar Smajić, Martin Mehkek, Franjo Dolenec, Tomislav Petranović Rvat i drugi.
(Večernji list)