Izložbu će otvoriti slovenski ministar kulture Anton Peršaku Narodnoj in univerzitetnoj knjižnici u Ljubljani

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Narodnom in univerzitetnom knjižnicom u Ljubljani priprema izložbu Book Art in Croatia koja prigodno u Europskoj godini kulturne baštine odražava bogatstvo i raznolikost važnog dijela hrvatske baštine. Izložba se otvara 6. ožujka, a slovenska javnost moći će je pogledati do 19. ožujka.
Izložba Book Art in Croatia predstavlja povijesni presjek izrade i opreme knjiga u Hrvatskoj od srednjega vijeka do suvremenoga doba, i obuhvaća rukopisne i tiskane knjige različite tematike i sadržaja, od srednjovjekovnih evanđelistara i misala do suvremenih ilustriranih izdanja i grafičko–književnih mapa, koje svojim unutarnjim i izvanjskim oblikovanjem, odnosno usklađenošću likovno–grafičke opreme sa sadržajem, predstavljaju najviše domete umjetničkog oblikovanja knjige u Hrvatskoj.
Autor izložbe, povjesničar umjetnosti prof. dr. sc. Milan Pelc odabrao je šezdeset jedinica koje će biti predstavljene na panoima (preslika, bibliografski opis i kratak opis) uz izlaganje nekoliko odabranih pretisaka i izvornika Beramskog Misala (14./15. stoljeće) Bartola Krbavca koji se čuva u ljubljanskom NUK-u.

Izložbu će otvoriti slovenski ministar kulture Anton Peršak, 6. ožujka 2018. u Narodnoj in univerzitetnoj knjižnici u Ljubljani, a u programu svečanog otvaranja sudjelovat će i dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Martina Rozman Salobir, ravnateljica Narodne in univerzitetne knjižnice u Ljubljani, Vesna Terzić, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Sloveniji i autor izložbe prof. dr. sc. Milan Pelc.
(Culturenet.hr)