Izložba ‘Projekcije’ okuplja izbor Motikinih radova kojima se aktualizira manje poznati i neistraženi opus eksperimenata koji su nastajali u kontinuitetu od početka četrdesetih do sredine osamdesetih godina

Izložba pod nazivom ‘Projekcije – Antun Motika i nasljeđe eksperimenta’ otvara se večeras u Galeriji ŠKUC u Ljubljani.
Izložba ‘Projekcije’ okuplja izbor radova Antuna Motike kojima se aktualizira manje poznati i neistraženi opus eksperimenata koji su nastajali u kontinuitetu od početka četrdesetih do sredine osamdesetih godina.
Prvo predstavljanje tog dijela Motikina opusa u Ljubljani, predstavlja kontinuitet u obnavljanju interesa za ovog umjetnika i revalorizaciju njegova opusa eksperimenata, koji se kraja prvog desetljeća dvijetisućitih, počeo uvažavati smatrati inovativnim u promišljanju vizualnog jezika. Izložba u Ljubljani predstavlja umanjenu verziju istoimene izložbe postavljene u riječkom MMSU u travnju 2017. godine, a koncipirana je kao skupna i uključuje radove koji pozicioniraju nasljeđe eksperimenta u okviru Motikina opusa. U dijalog s Motikom stupaju radovi njegovih suvremenika iz Hrvatske i iz međunarodne scene, povezujući ga s eksperimentom u pokretnim slikama (Stan Brakhage, Zlatko Hajdler, Aleksandar Srnec) i onima koji ukazuju na inovacijski i anticipatorski potencijal Motikinih luminoeksperimenata u kontekstu suvremene produkcije (Ana Hušman i Ivan Marušić Klif, Davor Sanvincenti).
Objedinjujući analogne i digitalne tehnike rada u vidu zvučnih ambijenata, svjetlosnih instalacija, fotografije i filma, PROJEKCIJE predstavljaju fragmentarnu panoramu svjetla iz projektora, žarulje i tamne komore, postavljajući Motiku na liniju kontinuiteta eksperimentalnih praksi. (MMSU)