Izložba je kruna projekta Godine kulture, koji se održava paralelno u Hrvatskoj i Austriji. Izložbom se prvi put izvan Hrvatske predstavlja razdoblje hrvatskog likovnog stvaralaštva nastalo na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, kao i presjek stvaralaštva Beča i Zagreba

Godina kulture Austrija – Hrvatska 2017. i izložba ‘Izazov moderne: Beč-Zagreb oko 1900’ potvrda su bliskih i čvrstih veza između Hrvatske i Austrije, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na otvaranju izložbe 19. listopada u Beču.
Izložba ‘Izazov moderne’ je kruna projekta Godine kulture, koji se održava paralelno u Hrvatskoj i Austriji. Izložba u Beču je osvježena i prilagođena, u Zagrebu je bio fokus na upoznavanju djela austrijskih, a u Beču hrvatskih umjetnika.
Kontakti i suradnja između dvije zemlje odvijaju se jako dobro na političkom, gospodarskom, kulturnom planu, kazao je i izrazio uvjerenje da će suradnja biti još intenzivnija u budućnosti.
Izložba obuhvaća 130 radova bečkih umjetnika secesije, uz ostale Gustava Klimta, Kolomana Mosera, Karla Molla, Maxa Kurzweilera, Tine Blau, Joseffa Hoffmanna, koji su usporedo postavljeni s djelima Vlahe Bukovca, Tomislava Krizmana, Ivana Meštrovića, Mencija Clementa Crnčića, Roberta Auera, Naste Rojc, Slave Raškaj.

Izložbom se prvi put izvan Hrvatske predstavlja razdoblje hrvatskog likovnog stvaralaštva nastalo na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, kao i presjek stvaralaštva Beča i Zagreba, koje prema riječima kustosice u Klovićevim dvorima Petre Vugrinec, ukazuje na stilske i motivske podudarnosti i specifičnosti kroz primjere slikarstva, kiparstva, arhitekture i primijenjene umjetnosti austrijskih i hrvatskih umjetnika.
Izložba je organizirana u suradnji zagrebačke galerije Klovićevi dvori, gdje je bila prvo postavljena, i galerije bečkog muzeja Belvedere.
(Hina)