Nova gradišćanska čitanka za osnovce zrcali šarolikost Gradišća. U hrvatskom dijelu su tekstovi četiri autora, kazala je nadzornica za manjinsko školstvo u Gradišću Karin Vukman-Artner. To su Doroteja Zeichmann, Ana Šoretić, Jurica Čenar i Fred Hergović, koji pišu pretežito na gradišćanskohrvatskom jeziku

Pokrajinski školski savjet je u Borti (OHO) prezentirao novu čitanku za djecu osnovne škole. Knjiga sadrži tekstove 36 gradišćanskih autora, među kojima i pisaca svih narodnih grupa, i to Nijemaca, Hrvata, Mađara i Roma. Nova gradišćanska čitanka zrcali šarolikost Gradišća.

Tekstove je izabrala posebna radna grupa, kojoj su autori mogli poslati svoje prinose. U hrvatskom dijelu su tekstovi četiri autora, kazala je nadzornica za manjinsko školstvo u Gradišću Karin Vukman-Artner. To su Doroteja Zeichmann, Ana Šoretić, Jurica Čenar i Fred Hergović, koji pišu pretežito na gradišćanskohrvatskom jeziku.
Čitanka, koja je izašla u nakladi Lex Liszt, će se ponuditi svim učenicima osnovnih škola te će tako moći upoznati hrvatske autore Gradišća. Tekstovi manjinskih autora su prevedeni i na njemački jezik.
Čitanka potiče najmlađe na čitanje, sadržava posebnu igru kao i interaktivni dio. Takozvanim quick response kodom se dolazi na online-stranicu, koja sadrži igre, tekste za vježbanje jezika i kratke crtice o autorima.
(Hrvatska redakcija ORF-a)