Monografija je nedavno predstavljena u bečkoj Gradskoj vijećnici, a potom i u opatijskoj Villi Angiolini. U knjizi su obrađene teme koje povezuju dva grada: povijest, turizam, arhitektura , putovanja, događanja ljepota življenja i brojne druge

Monografija je nedavno predstavljena u bečkoj Gradskoj vijećnici, a na promociji su govorili koautori teksta monografije dr. Manfred Matzka i mag. Neven Ivanić.
Dr. Manfred Matzka, počasni građanin Opatije, rođen 1950., pravnik, autor brojnih stručnih izdanja te knjige o velikim bečkim palačama i vodiča kroz Istru. Živi u Beču a ljetuje u maloj kamenoj kući na Kvarneru. Ideju o bogatoj monografiji imala je prerano preminula novinarka Novog lista i upravo je monografija posvećena Dolores Juretić kao idejnoj začetnici ove knjige.
Pokraj dr. Matzka, monografiju potpisuje i drugi autor, mag. Neven Ivanić, rodom iz Rijeke, odrastao u Voloskom, studirao u Klagenfurtu, srcem i dušom Opatijac, pravi domaći Vološćan kemu je sejeno ši govori po domaći ili razgovara na nekom od svjetskih jezika jer kako kaže prvo što su ga njegov grad i zavičaj naučili jest da nas raznolikost jezika, kultura i običaja povezuje i obogaćuje. Ističe kako mu je želja da nakon čitanja ove knjige Opatijac osjeti potrebu prošetati svojim gradom, a Bečanin prvom prilikom posjeti Opatiju.
Uz autore, govorio je i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić. O projektu i nastanku monografije govorili su predstavnici Opatije, o fotografijama u monografiji govorili su koautor, fotograf Hubert Dimko te Dragan Ogurlić, direktor izdavačke kuće ‘Adamić’ u čijoj je nakladi izdana monografija koja govori o vezama Opatije i Beča kroz povijest, ali i šire. Promociji je nazočio i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, kao i predstavnici Grada Beča.
Knjiga je izdana na 250 stranica, na njemačkom i hrvatskom jeziku. Dio knjige na njemačkom jeziku napisao je dr. Matzka – odnosno dio koji se odnosi na Beč, dok je Ivanić radio na hrvatskom ili opatijskom dijelu priče.
Predgovor monografiji napisali su, osobno, bečki i opatijski gradonačelnik. Gradonačelnik Beča, dr. Michael Häupl naglasio je vezu s Opatijom (Abbazia) jer je upravo taj grad s okolicom krajem 19. stoljeća bio ‘bečka rivijera’ uz koju se veže veliki broj bečkih investitora, arhitekata, posjetitelja i gostiju. ‘Zato mi je iznimno drago što je to zajedništvo ovom knjigom dobilo konkretan književni i slikovni oblik. Knjiga će zasigurno još više približiti stanovnike naših dvaju gradova i stvoriti osobit most, tako tipičan za europsku povijest i jednako toliko potreban za njezinu budućnost.’
Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, ing., napisao je kako posebno bilo važno potaknuti stvaranje ove knjige kako bi se veza između Opatije i Beča dokumentirala i učvrstila za budućnost. ‘Trebala bi pokazati posebnosti dijaloga između naših dvaju gradova te njegov rast i potencijal koji bih želio aktivno i angažirano dalje razvijati.’
U svibnju je monografija također predstavljena i u Opatiji u Villi Angiolini.
Monografiju ‘Wien/Opatija-Abbazia/Beč’ predstavili su njeni autori dr. Manfred Matzka i mag. Neven Ivanić, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, ing. te Dragan Ogurlić, direktor izdavačke kuće ‘Adamić’, kao i župan primorsko-goranski Zlatko Komadina.
Prvu posvetu ‘U spomen na Dolores Juretić (1963.-2014.)’ koautor dr. Matzka upisao je u primjerak monografije koji je uručen Maji, kćeri novinarke Juretić .
U knjizi su obrađene zajedničke teme koje povezuju dva grada: povijest, turizam, arhitektura (historicizam, secesija, suvremena arhitektura..), putovanja (Južne željeznice, Belvedere, vile, parkovi..), događanja (koncerti, festivali, Bečki bal, sport..), ljepota življenja (muzeji, kavane, gastronomija, noćni život..) i brojne druge.
Svaka od tih tema ukratko je opisana i bogato ilustrirana na hrvatskom i njemačkom jeziku ukazujući na mnogo poveznica između ta dva grada.
Monografija ‘Opatija-Beč’ namijenjena je svim čitateljima a ‘nastala je kao proizvod jedne ideje da se nastave paralele između Beča i Opatije, dva grada koja na prvi pogled nisu slična ali imaju puno toga zajedničkog i kroz povijest i kroz sadašnjost’, kazao je mag. Neven Ivanić.

Tekst: Naida Šehović