Dvojezični časopis Hrvatskog kulturnog kluba u Švicarskoj na 48 stranica u boji donosi obilje interesantnih priloga. Čitatelji ga mogu naručiti e-mailom na adresi hkk@croatia.ch ili poštom
Sredinom prosinca 2013. iz tiska je izašla nova Libra, dvojezični časopis Hrvatskog kulturnog kluba u Švicarskoj. Na 48 stranica u boji i ovaj broj Libre pun je interesantnih priloga na hrvatskom i njemačkom jeziku. Čitatelji u Hrvatskoj i Švicarskoj će novi broj Libre primiti ovih dana, a čitatelji u Europi i prekomorskim zemljama nešto kasnije.
-Ne pamtimo da su se od rata Hrvati u Švicarskoj ovoliko sastajali i na raznim tribinama raspravljali o pitanjima koja ih muče kao u zadnjih nekoliko mjeseci. Teme koje su ih najviše uznemirile bile su porez na mirovine u Hrvatskoj i dosljedna primjena Zakona o prebivalištu. O njima smo pisali u prošlom broju, a o primjeni ovog Zakona i u ovom. Pritisnuti istom brigom, Hrvati ovdje kao da su se opet ujedinili i zaboravili na svoja inače različita politička mišljenja i oprečne stavove. Izgleda da je takva složnost imala utjecaja na hrvatske institucije pa će iseljenici ipak biti tretirani različito od osoba koje u Hrvatskoj imaju samo fiktivno prebivalište.
Prošle jeseni Hrvatski kulturni klub je skupa s nekoliko drugih hrvatskih udruga u Švicarskoj predložio svog kandidata za švicarskog predstavnika u novoosnovanom Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Izabran je jedan drugi, svećenik fra Šimun Šito Čorić. Rasprave među iseljenicima proteklih tjedana dale su mu odličnu priliku da ljude sasluša i da ih podrži. Nismo ga međutim na tim skupovima primijetili. Savjet se trebao konstituirati u lipnju 2013., no navodno će prvu sjednicu održati u prosincu ove godine. Savjet je zamišljen vrlo ambiciozno, no start mu nije bio blistav. Hoće li opravdati očekivanja Hrvata izvan Hrvatske, vidjet ćemo.
Od manje ozbiljnih tema donosimo prikaze raznih kulturnih događanja među našim ljudima u Švicarskoj, intervjue s našim sugrađanima najrazličitijih djelatnosti i slično. No kao najznačajniji hrvatsko-švicarski kulturni događaj izdvojili smo gostovanje Bazelskog kazališta na 11. festivalu svjetskog kazališta u Zagrebu.
Dok čitate ovaj broj Libre, Adventska večer koju su 6. prosinca zajednički organizirali Hrvatski kulturni klub, Hrvatski humanitarni forum i KUD Silvije Strahimir Kranjčević najvjerojatnije je već održana. S vremenom održavanja u prosincu Libra naprosto ima peh – izlazi prekasno da bi objavila najavu, a prerano da izvijesti kako je bilo. Ali nadamo se da ste tamo bili pa sami vidjeli.
Da je Libra inače na dobrom putu, govori nam sve bolji odaziv vas, dragih čitatelja. Imate li kakvih prijedloga da Libra bude još sadržajnija i zanimljivija? Slobodno nam predložite teme koje nismo dovoljno ili uopće obradili. Želite li za Libru pisati ili prevoditi? Bit će nam drago da nam se javite – kazala je u uvodniku glavna urednica Vesna Polić Foglar.
Novi broj Libre možete naručiti e-mailom na adresi hkk@croatia.ch ili poštom na adresi kluba HKK-Kroatischer Kulturklub, Postfach, CH-5401 Baden. (www.croatia.ch)