U novome broju jedini hrvatsko-njemački mjesečnik donosi ekskluzivni intervju s hrvatskom predsjednicom. Kolinda Grabar Kitarović za Fenix progovara o problemima hrvatskog iseljeništva

Novi broj Fenix magazina za mjesec rujan nalazi se od danas na svim važnijim prodajnim mjestima u Njemačkoj te dan kasnije u Austriji, Švicarskoj i Luksemburgu. U novom broju jedini hrvatsko-njemački mjesečnik donosi ekskluzivni intervju s hrvatskom predsjednicom. Kolinda Grabar Kitarović za Fenix progovara o problemima hrvatskog iseljeništva.
Charles Billich, politički emigrant i svjetski poznati slikar obrazlaže u Fenixu zašto Europa još uvijek Hrvatsku zbog komunizma tretira kao političkog gubavca. U Fenixu čitajte o problemima Nijemaca i hrvatskih iseljenika i o kaznama zbog neplaćenog parkiranja koje stižu nakon godišnjih odmora. Dubravko Lažeta, publicist, pisac i natporučnik HV-a iznosi kako svojim egzodusom Hrvati iz domovine zbunjuju mlade Hrvate u iseljeništvu.
U Fenixu pročitajte i veliki intervju s njemačkom autoricom hrvatskog podrijetla Natašom Dragnić koja progovara o svom životu, ljubavima i pisanju..Iz sadržaja rujanskog broja Fenixa izdvajamo i priču o stuttgartskom pjevaču Kristijanu Čerkežu koji kaže kako je hrvatskim pjevačima u iseljeništvu teško graditi karijeru u domovini. Potom i Hrvoju Josipoviću, mladiću iz Münchena čiji je komentar o golotinji hrvatskih djevojaka uznemirio iseljeništvo.
Saznajte i što se događa s glumcima i režiserima: Ninom Juragom, Barom Vardićem, te zašto su muškarci na Facebooku poludjeli za švicarskim modelom hrvatskog podrijetla Annom Lovrić. Fenix donosi i reportažni zapis o usponu na Kamešnicu, mitsku planinu na čijem vrhu Konju (1856 m) su se susreli Hrvati iz Frankfurta, Berlina i Beča. Tu su i novosti o Susretu čuvara hrvatske etno baštine, koji će se održati krajem listopada u Filderstadtu, ali i priča o povratnicima iz Frankfurta koji su se vratili u Hrvatsku.
Fenix donosi i veliki prilog s mnoštvom fotografija o Gradišćanskim Hrvatima u Austriji, o tome kada su i kako došli, što danas rade i kako žive. U razgovoru s Ivanom Krajinović, koja gradi karijeru u njemačkom Bundestagu, pročitajte zašto ju je bilo strah te zbog čega s ponosom ističe svoje hrvatske gene. U Fenixuu pročitajte i priču o mladom Hrvatu koji se vratio iz Njemačke u Hrvatsku, zaposlio čistačicu i naposljetku je oženio. Antun Banović iz Münchena u Fenixu priča o svojoj knjizi Izgubljeno djetinjstvo i Hrvatima u Münchenu.
S Fenixovih stranica sporta izdvajamo razgovor s Ivanom Hrskanovićem, najboljim strijelcem Croatije Frankfurt te Dejanom Rakitićem, trenerom NK Pajde koji upisuje trenersku školu. Tu je i mnoštvo ostalih priloga iz hrvatskog amaterskog sporta te novosti iz Croatije Reutlingen, Zagreba Dortmund.
(fenix-magazin.de)