Knjigu izabranih kolumni te kulturoloških i političkih tekstova ‘Hrvatske kronike’ objavili su u sunakladništvu zagrebački nakladnici Studio moderna i Naklada Đuretić

Knjigu izabranih kolumni te kulturoloških i političkih tekstova književnika Hrvoja Hitreca ‘Hrvatske kronike’ objavili su u sunakladništvu zagrebački nakladnici Studio moderna i Naklada Đuretić.

U jednoj od kolumna Hitrec piše kako su Hrvati zapuštena nacija. Nalik smo na adolescenta koji ima sjajne tjelesne i umne potencijale, ali glavinja u lutanjima i snatrenjima pa ga u okrutnoj realnosti svaka lopuža može nasanjkati, prodati mu svakovrsne magle, učiniti ga nesigurnijim nego što jest i prodati mu laži pod krinkom istine, piše Hitrec i dodaje kako nas tako mogu uvjeriti da je bilo što nije bilo i da nije bilo što je bilo.
Ocjenjuje kako opet i tako nedoučen napokon se nakon što bezbroj puta bude ‘školovan’ gadnim iskustvima pobuni kao medvjed okružen psima i razgrne klatež. Naglašava kako smo mi zato ipak veličanstveni. Postanimo napokon svjesni da se i kroničnim bolestima može, ako ne stati na kraj, a onda ih barem držati pod kontrolom da ne postanu napasne i smrtonosne, živjeti i dovijati se kako im doskočiti pa i gorkim lijekovima, piše Hitrec. 160108-hitrec-2
Tekstovi uvršteni u knjigu objavljivani su u razdoblju od 2006. do 2015. godine na međumrežnim stranicama Hrvatskoga kulturnog vijeća (HKV). Hrvatski književnik Hrvoje Hitrec rođen je 1943. u Zagrebu. Romanopisac je, filmski i televizijski scenarist, poznat i po brojnim knjigama za djecu. Autor je glasovitih ‘Smogovaca’, troknjižnoga romana ‘Kolarevi’ te romana o hrvatskom vojskovođi i banu Josipu Jelačiću ‘Što Bog dade i sreća junačka’.
(HINA)