Ovogodišnje stipendistice postaju dio svjetske obitelji ‘For Women in Science’, koja je na globalnoj razini u 14 godina postojanja nagradila preko 1300 znanstvenica. Ana, Slađana, Helena i Željka su tako postale izaslanice naše znanstvene scene, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu

Ana Jurinjak Tušek, Slađana Bursać, Helena Bilandžija i Željka Fiket predstavljene su kao četiri nove stipendistice projekta ”Za žene u znanosti” za 2013. godinu te su nagrađene iznosom od 4.000 €.
L’Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO u proteklih sedam godina nagradili su čak 26 znanstvenica koje u svojim životopisima ponosno ističu stipendiju ”Za žene u znanosti”.
Da je ovaj projekt važan za razvoj znanosti općenito, dokazuje i činjenica da se svake godine prijavljuje sve veći broj kandidatkinja, ali i da predstavlja prestiž u znanstvenim krugovima. Mlade znanstvenice ovom stipendijom dobile su priznanje za svoj doprinos razvoju znanosti u Hrvatskoj, ali i poticaj za daljnji rad prvenstveno na njihovim doktorskim disertacijama, a potom i na raznim istraživanjima u institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu.
Od 60-ak prijavljenih znanstvenica, Izborno povjerenstvo odlučilo je koje četiri kandidatkinje najviše zaslužuju stipendiju u iznosu od 4.000 € zbog svog doprinosa razvoju znanosti u Hrvatskoj.
Sastav povjerenstva čine akademik Zvonko Kusić predsjednik HAZU-a i predsjednik Izbornog povjerenstva, akademkinja Vida Demarin, akademik Krešimir Nemec, akademik Vladimir Paar, akademkinja Ivana Weygand-Đurašević, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer, dr. sc. Katica Biljaković, prof. dr. sc. Ivan Vicković, te zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Saša Zelenika.
Predsjednik Izbornog povjerenstva akademik Zvonko Kusić izjavio je da ovogodišnje stipendistice svoje priznanje zaslužuju izrazito zanimljivim otkrićima u procesu izrade doktorskih disertacija.
Ovogodišnje stipendistice nisu krile svoje oduševljenje što postaju dio svjetske obitelji ‘For Women in Science’, koja je na globalnoj razini u 14 godina postojanja nagradila preko 1300 znanstvenica. Ana, Slađana, Helena i Željka su tako postale izaslanice naše znanstvene scene, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu.
(http://www.min-kulture.hr)