Saboru je nazočila i zamjenica predstojnice Državnog ureda za Hrvate izvan RH, predstavnici Hrvatske matice iseljenika, veleposlanik RH u RM i predstavnik Katoličke crkve u RM. Većinom glasova za predsjednika ZHRM-a izabran je mladi i ambiciozni Nenad Živković pred kojim stoji ogromni zadatak u provođenju novog Statuta ZHRM-a kao i formiranju novog ogranka Zajednice u Skopju.

Na svečanom dijelu XVII. godišnjeg izbornog sabora ZHRM-a bili su 30. travnja u Skopju nazočni gosti iz Republike Makedonije i Republike Hrvatske; zamjenica predstojnice Državnog ureda za Hrvate izvan RH Jasmina Kovačević Čavlović i predstavnici Hrvatske matice iseljenika, veleposlanik RH u RM Zlatko Kramarić kao i bivši veleposlanik RH u RM Ivan Kujundžić, predstavnik Katoličke crkve u RM msgr. Antun Cirimotić i predstavnici Makedonske radiotelevizije.
Poslije pozdravnog govora čelnika, prisutnima su se obratili i nazočni gosti. Upečatljiv govor održao je msgr. Antun Cirimotić. Predsjednik ZHRM-a Franjo Ipša podijelio je zahvalnice gostima, kao i zahvalnice i plakete članovima Zajednice koji su svojim nesebičnim radom doprinijeli njenom radu. Iz kumanovskog ogranka plaketu je dobila Zorica Trajčevska i Ivan Šerkinić, a zahvalnicu Marina Ujčić.
Radni dio sabora započeo je izborom radnog predsjedništva a odvijao se prema usvojenom dnevnom redu. Predložene izmjene Statuta je sabor jednoglasno usvojio. Saboru su se predstavila tri kandidata za budućega predsjednika ZHRM-a: Nenad Živković, Violeta Kalić i Zorana Kostovska.
Većinom glasova za predsjednika ZHRM-a izabran je mladi i ambiciozni Nenad Živković pred kojim stoji ogromni zadatak u provođenju novog Statuta ZHRM-a kao i formiranju novog ogranka Zajednice u Skopju.
(www.zhrmku.org.mk)