Odličje je hrvatskom redatelju i ravnatelju Drame HNK u Zagrebu uručila francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz
Francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz u Hrvatskom narodnom kazalištu uručila je hrvatskom redatelju Ivici Buljanu u ime francuskoga predsjednika odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti (le Grade d Officier de lOrdre des Arts et des Lettres).
Veleposlanica Boccoz tom prigodom je istaknula kako je neprocjenjiv doprinos Ivice Buljana europskom kazalištu te podsjetila kako je Buljan bio česti gost uglednih francuskih pozornica. Buljan je zaslužan, kako je rekla, i za hrvatsko poznavanje mnogih francuskih književnih djela. Postavili ste mnoga djela moderne na pozornicu, napomenula je dodavši kako Buljanova djela prožima mediteranski i europski duh. Njegova kazališna djela, smatra Boccoz, karakteriziraju zavodljivi obrisi zabrinjavajuće budućnosti tranzicijskih društava.
Buljan je zahvalivši veleposlanici Boccoz istaknuo kako se s francuskom kulturom sreo još u sinjskoj školi u Dalmaciji, koja zbog svoga latiniteta čuva puno veza s francuskom kulturom. Najavio je nastavak suradnje s francuskim kazalištima i redateljima.
Odličje Vitez reda umjetnosti i književnosti od 1957. godine dodjeljuje Ministarstvo kulture Republike Francuske osobama koje su se istaknule djelovanjem na području umjetnosti i širenjem umjetnosti i književnosti u Francuskoj i svijetu. Odličje što ga Francuska vlada dodjeljuje kao priznanje za važan doprinos književno-umjetničkom djelovanju, jedno je od najviših francuskih priznanja za javno djelovanje uopće.
Redatelj Ivica Buljan odnedavno je ravnatelj Drame HNK u Zagrebu.
(HRT)