Maestro Repušić na novu će dužnost stupiti na početku sezone 2017/18, a već u rujnu ove godine preuzima mjesto generalnog muzičkog direktora Državne opere u Hannoveru

Svečanim javnim potpisivanjem ugovora u Münchenu hrvatski je maestro Ivan Repušić postao novi šef-dirigent Minhenskog radijskog orkestra. Uz Simfonijski orkestar Bavarskog radija, Minhenski radioorkestar iznimno je važan dio bogate produkcije te velike medijske kuće, kao i bogatog koncertnog života glavnoga grada Bavarske i velike europske kulturne metropole.
Ovim imenovanjem još je jednom potvrđen rastući ugled maestra Repušića na njemačkoj i europskoj glazbenoj sceni.
Kao najbolji hrvatski dirigent nove generacije, Ivan Repušić, rođen 1978., dokazao se već u domovini, osobito u vrijeme svog mandata direktora Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu te nastupima sa Zagrebačkom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, a bio je i vrlo uspješan ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara. Redovito gostuje i u svom rodnom gradu Zadru u kojem je upravo zahvaljujući njegovu umjetničkom vodstvu i predanosti Zadarski komorni orkestar postao ansambl iznimno visoke
Vrlo brzo Repušićev veliki talent i marljivost prepoznati su i u inozemstvu, ponajprije u Njemačkoj, u kojoj je već 2010. zauzeo mjesto prvog kapelmajstora Državne opere u Hannoveru, jedne od najvažnijih njemačkih opernih kuća koja ga je već lani izabrala i za svog novog generalnog muzičkog direktora. Na tu će dužnost Repušić stupiti početkom sljedeće sezone, a novu i važnu dužnost u Münchenu obavljat će paralelno, počevši od 1. rujna 2017. godine. U međuvremenu, osim gostovanja za dirigentskim pultom njemačkih i europskih simfonijskih orkestara, Repušić je postao i stalni gost-dirigent Njemačke opere u Berlinu, uz česte nastupe i u Državnoj operi u Dresdenu.
Prilikom potpisivanja ugovora, o kojem su izvijestili brojni njemački mediji, direktor Bavarskog radija Ulrich Wilhelm rekao je kako je traženje nasljednika dosadašnjem šefu-dirigentu Ulfu Schirmeru bio težak zadatak koji je trajao gotovo dvije godine.
Čestitamo i s još većom radošću iščekujemo svaki njegov novi nastup u Hrvatskoj, a prvi će biti sa Zadarskim komornim orkestrom i sjajnim violinistom Romanom Simovićem 16. i 18. srpnja u Zadru, u okviru programa Glazbenih večeri u sv. Donatu.
(Večernji list.hr)