U okviru ciklusa hrvatskoga filma, što ga u Vojvodini realizira ZKVH u suradnji s udrugom Artizana iz Zagreba, za učenike OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Sonte i OŠ „22. oktobar“ u Bačkom Monoštoru organizirana je projekcija dječjeg filma „Duh u močvari“

U okviru ciklusa hrvatskoga filma, što ga u Vojvodini realizira Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u suradnji s udrugom Artizana iz Zagreba, za učenike OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Sonte, 31. listopada 2013. godine, u velikoj dvorani mjesnog Doma kulture organizirana je projekcija dječjeg filma „Duh u močvari“.
Pomoć u organizaciji pružilo je Hrvatsko nacionalno vijeće, a cilj je bi obogaćivanje sadržaja nastavi koja se odvija na hrvatskome. Scenarij ovog dugometražnog igranog filma za djecu rađen je po istoimenoj knjizi dječjeg pisca Ante Gardaša, uz čije su junake odrastali mnogi naraštaji roditelja, pa i djedova i baka današnjih pučkoškolaca u bivšoj SFRJ. Režiju je potpisao hrvatski redatelj Branko Ištvančić, rođen u Tavankutu. Projekciji je nazočilo oko 150 učenika i nastavnika. Projekcija filma „Duh u močvari“održana je istoga dana za djecu iz OŠ „22. oktobar“ u Bačkom Monoštoru.
Do konca godine, planira se održati projekcija ovoga filma i u drugim mjestima u kojima učenici pohađaju nastavni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture.
(ZKVH)

Tekst: Ivan Andrašić