Dokumentarni film “Škverski kipar” redatelja Branka Ištvančića sudjeluje u glavnom programu Međunarodnog festivala filmova o umjetnosti FIFA u Montrealu. Projekcije filma bit će u subotu, 21. ožujka u dvorani Musée d’art contemporain de Montréal – Salle Beverley Webster Rolph i u nedjelju, 29. ožujka u dvorani Centre PHI – Espace B

Dokumentarni film “Škverski kipar” redatelja Branka Ištvančića sudjeluje u glavnom programu Međunarodnog festivala filmova o umjetnosti FIFA koji se održava od 19. do 20. ožujka u Montrealu. Film je nastao u produkciji udruge Artizana iz Zagreba, a snimljen je u Splitu uz potporu Dokumentarističkog fonda Grada Splita. Film je premijerno prikazan na Danima hrvatskog filma u Zagrebu i na Festivalu mediteranskog filma u Splitu 2014. godine.
Dokumentarac će tako imati međunarodnu premijeru, a prikazat će se u natjecateljskom programu na festivalu filmova o umjetnosti FIFA u Montrealu u subotu, 21. ožujka u dvorani Musée d’art contemporain de Montréal – Salle Beverley Webster Rolph i u nedjelju, 29. ožujka u dvorani Centre PHI – Espace B
Film govori o Stanislavu Bavčeviću “škverskom kiparu” koji je, radeći u splitskom škveru, inspiraciju za svoje kiparske radove pronalazio u ostacima i otpadnim željeznim materijalima od gradnje brodova. Tako je postavljen njegov spomenik težaku na ulazu u grad Split u obliku velike motike, jato galebova na obali splitske marine, klapa na ulazu u grad Omiš i niz drugih skulptura od kojih je značajno istaći postavljanje velikog Isusa Krista razapetog među škverskim dizalicama čije je podizanje prenosio i ugledni tv kanal CNN.
Autor filma Branko Istvančić prošle godine je na istom festivalu dobio uglednu nagradu Lilian Stewart sudjelujući s filmom “Od zrna do slike” koji govori o Hrvatima iz Vojvodine i njihovom umijeću slikanja slika od slame.

Više pojedinosti o festivalu

Više pojedinosti o filmu