Munskänkarna, jedna od najvećih, neprofitnih, vinskih udruga na svijetu s ukupno više od 25.000 članova i 170 sekcija po cijeloj Švedskoj i svijetu, odabrala je Istru kao svoju vinsku regiju 2017. godine

Ranijih godina vinskim regijama proglašene su bile donja Austrija, Montsant i Priorat u Španjolskoj, Napa i Sonoma u SAD-u.

Zbog klimatskih posebnosti, prekrasnog krajolika i iznimnih vina koje proizvode istarski vinari, Istra se nametnula kao logičan izbor za vinsku regiju godine jer je i protekle svrstana u top 10 najboljih vinskih destinacija Europe.

Na svečanosti 1. travnja u Poreču predstavili su se vinari: Agrolaguna, Franc Arman, Benvenuti, Cattunar, Coslovich, Demark, Dobravac, Fiore vina, Geržinić, Kabola, Monte Rosso, Pilato, Pjenušci Peršurić, Ritoša, Rossi, San Martino i Trapan, a predsjednica uprave udruge Munskänkarna Lena Sthal uručila je grb Nikoli Benvenutiju, predsjedniku udruge Vinistra. Događaju je prisustvovao i veleposlanik Švedske u Republici Hrvatskoj Lars Schmidt.

Proglašenje Istre vinskom regijom godine dostojna najava je Vinistre 2017. koja će se od 12. do 14. svibnja održati u Poreču.
(Večernji.hr)