Kažun, koji je trajni spomenik i dar Velikoj Britaniji povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, godišnje će imati priliku vidjeti desetak tisuća posjetitelja prvog nacionalnog parka u Ujedinjenom Kraljevstvu kao simbol zajedničke kulturne baštine prisutne diljem Europe i britansko-hrvatskih veza osnaženih zajedničkim članstvom u Europskoj uniji

U britanskom Nacionalnom parku Peak District tijekom lipnja 2013. godine bit će podignut istarski kažun u sklopu festivala Welcome Croatia kojim se obilježava ulazak Hrvatske u EU u srpnju 2013. godine. U dijelu tog britanskog nacionalnog parka nazvanom Parsley Hay, istarski i britanski graditelji-suhozidari zajedno će podići istarski kažun koji će biti svečano predstavljen 5. srpnja 2013. godine kao trajni spomenik ulasku Hrvatske u Europsku uniju.
Kažun je dio duge tradicije gradnje suhozidnih skrovišta koja imaju različite nazive u različitim dijelovima Hrvatske: „komarda“ na Krku, „bunja“ u Dalmaciji, „trim“ na Hvaru, „vrtujak“ na Korčuli i „kažun“ u Istri. Kažuni su zapravo skloništa za ljude i životinje koji borave na otvorenome radeći na poljima, u vinogradima i maslinicima.
Slična skloništa vernakularne arhitekture mogu se naći diljem Europe: kod velike većine mediteranskih zemalja i Bliskog Istoka, preko Švicarske i Francuske pa sve do britanskog poluotoka. Ta okrugla građevina potječe još iz pretpovijesnih vremena i ocrtava krug oko cijele Europe simbolično ističući zajedničku graditeljsku povijest i tradiciju europskog kontinenta koja prelazi preko povijesno uspostavljenih granica između europskih naroda.
Osnovna ideja projekta je uvjerenje da je objedinjavajući karakter tih jednostavnih građevina vrlo uvjerljiv i primjeren podsjetnik zajedničke povijesti u trenutku kad Europa slavi dobrodošlicu novom članu u obitelj Europskih država.
Projekt „Istarski kažun“ nastoji istražiti i očuvati tu graditeljsku baštinu za koju interes raste i u Velikoj Britaniji. Inicijator projekta Nenad Bićanić te arhitekt i obnovitelj kažuna Branko Orbanić odabrali su Nacionalni park Peak District zbog tamošnje duge i bogate tradicije gradnje suhozida. U gradnji kažuna se koriste materijali iz obližnjeg rudnika kamenoloma Once-a-Week u suradnji s domaćim majstorima suhozida.
Kažun, koji je trajni spomenik i dar Velikoj Britaniji povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, godišnje će imati priliku vidjeti desetak tisuća posjetitelja prvog nacionalnog parka u Ujedinjenom Kraljevstvu kao simbol zajedničke kulturne baštine prisutne diljem Europe i britansko-hrvatskih veza osnaženih zajedničkim članstvom u Europskoj uniji.
Kažun je projekt Ministarstva kulture Republike Hrvatske nastao na inicijativu festivala Welcome Croatia, u suradnji s Ministarstvom turizma Republike Hrvatske, Turističkom zajednicom Istarske županije i Istarskom županijom, te uz pomoć udruge ECOVAST i Uprave Nacionalnog parka Peak District.
(Culturenet.hr)