Metoda RapidCell povezuje biokemiju, genetiku, proteomiku i računarstvo s kliničkom praksom određivanja tumora i patogenih mikroorganizama te omogućuje znatno poboljšanje u medicinskoj dijagnostici.

Borba protiv raka i dalje je jedan od najvećih izazova znanosti. Velik će joj doprinos dati u svijetu jedinstvena metoda RapidCell koju su razvili znanstvenici Instituta Ruđer Bošković u suradnji s kolegama sa zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Pet milijuna kuna vrijedan IPA projekt omogućuje brže i preciznije prepoznavanje različitih vrsta tumora.
Prototip inovativne metode za ubrzanu detekciju predstavili su danas voditelj projekta i voditelj Laboratorija za sistemsku biomedicinu IRB-a Mario Cindrić te direktor SemGena d.o.o. Antonio Starčević.
Cindrić je istaknuo kako metoda povezuje biokemiju, genetiku, proteomiku i računarstvo s kliničkom praksom određivanja tumora i patogenih mikroorganizama te omogućuje znatno poboljšanje u medicinskoj dijagnostici.
Istraživanje koje je IRB provodio u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom (PBF) temeljeno je na novom patentom zaštićenom reagensu i računalnoj metodi koja je plod višegodišnje suradnje niza domaćih i stranih znanstvenika, rekao je Cindrić. Istaknuo je da će znanstvenici zahvaljujući ovoj novoj metodi moći doći do pouzdane dijagnostike u samo tri sata.
Projekt RapidCell počeo je u ožujku 2013. godine, a vrijedan je 5 milijuna kuna. Europska unija sufinancirala ga je u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj s 4 milijuna kuna.
(HRT)

Više