U Bitoli djeluje vrlo aktivno Makedonsko-hrvatsko društvo i Centar za kulturu Marko Marulić na čelu s Brankom Maretićem. KUD Ilinden ove je godine nastupio na Dugoračkom ljetu

U Bitoli djeluje vrlo aktivno Makedonsko-hrvatsko društvo i Centar za kulturu Marko Marulić na čelu s Brankom Maretićem. Unatoč velikoj želji Hrvata Bitole i samog Maretića da se pobratime Split i Bitola, i trudu HMI podružnice Split, do toga nikada nije došlo. Split u Makedoniji već ima grad-prijatelj Štip, a običaj je imati samo jedan takav grad u svakoj državi.
Međutim, ostvarit će se nešto drugo. Potpisat će se povelje o prijateljstvu gradića Novaci, koji je 5 km udaljen od Bitole, i Dugog Rata koji je smješten između Splita i Omiša. Potpisivanje povelje planira se u skoroj budućnosti a prijateljstvo se već i dokazalo. Jerko Roglić, načelnik Dugog Rata je svom kolegi Lazaru Kotevskom, načelniku Novaka i njegovim sugrađanima među prvima uputio pomoć nakon nedavnih elementarnih nepogoda.
Dugoračani su sa svojim KUD-om Dalmacija posjetili Bitolu prije par godina i upriličili nastup povodom Dana državnosti Republike Hrvatske a sada su Bitoljani došli uzvratiti. Sa KUD-om Ilinden došao i Branko Maretić i njegova kći Neda, koja će napraviti prilog za televizijsku kuću TV Tera. Njihovim nastupom završile su priredbe Dugoračkog ljeta.

Tekst: Branka Bezić Filipović